Hoppa till innehållet
Köpa, hyra ut & sälja

Hur mycket ska inneboende i hyresrätt betala i hyra?

Jag har hyresrätt på 74 m². Hyran är 6.750 kr, wifi 503 och bost.förening 85 kr. El tillkommer. Gratis städartiklar, wc papper mm. Hur mycket hyra ska jag ta för en som bor på 12 m² och en som bor i 22 m²? Mina möbler. Ej tillgång till kök, men har kokmöjligjeter i rummet. Tillgång till tvättstuga och bastu. Inga gemensamma utrymmen förutom hall o badrum. Jag vill inte ta för mycket och inte för lite.

Rådgivarens svar

2020-04-23

Hej och tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga! Jag förstår din fråga som att du undrar vad som är skälig hyra för att hyra ut två olika rum i din hyresrätt. Jag tolkar det som att du själv också bor i lägenheten och svarar därför på vad som gäller när man beräknar hyra för inneboende.

Regler om andrahandsuthyrning

Regler om att hyra ut en hyresrätt i andra hand finns i hyreslagen (12 kap. jordbalken [JB]). Bor man själv kvar i lägenheten och andrahandshyresgästen endast har tillgång till en del av lägenheten så rör det sig om inneboende och det krävs då inte samtycke till uthyrningen från hyresvärden (12 kap. 39 § jfr 41 § JB).

Hur mycket får man ta i hyra?

Om en del av lägenheten hyrs ut, exempelvis ett rum, ska storleken på hyran till den inneboende motsvara hur stor den hyrda delen är i förhållande till hela lägenhetens storlek (12 kap. 55 § JB). Förenklat kan man alltså säga att om man hyr ut ett rum i en 3:a, så ska hyran motsvara ungefär en tredjedel av förstahandshyresgästens hyra. Är man istället två personer som delar på en lägenhet så är det skäligt att inneboenden betalar halva hyran. Hyrs lägenheten/rummet ut möblerat så får uthyraren också göra ett påslag på hyran om ca 10-15%. Utöver detta får uthyraren också göra påslag om exempelvis el, internet och liknande ingår.

Vad händer om man har tagit för mycket i hyra? 

En hyresgäst som anser sig betala för mycket i hyra kan vända sig till Hyresnämnden som kan justera hyran till en skälig nivå för framtida hyresinbetalningar. Uthyraren blir då också skyldig att återbetala den överhyra som redan har betalats av hyresgästen (12 kap. 55 e-f §§ JB). Hyresvärden kan också säga upp hyresavtalet med förstahandshyresgästen (12 kap. 42 § p. 6 JB). 

Din situation

Du hyr ut delar av din hyresrätt och har alltså inneboenden. Detta innebär att deras hyra ska motsvara ungefär hur stor del av lägenheten som de disponerar. Lägenheten är möblerad och du får därför göra ett påslag på din hyra om ca 10-15%. Därefter kan du lägga ihop hyran med alla de kostnader du har för bekvämligheter som ska ingå i deras hyra, exempelvis internet, el och liknande. Den person som hyr 12 kvm ska sedan betala ungefär 12-20% av den totala hyran inklusive bekvämlighetskostnader. Den som hyr 22 kvm ska betala ungefär 25-35%. 

Sammanfattande råd

Tyvärr kan jag inte svara på exakt vilka summor dina inneboenden ska betala i hyra eftersom det beror på flera olika omständigheter som jag inte vet några detaljer om. Exempelvis skriver du att hyresgästerna inte har tillgång till gemensamma utrymmen såsom vardagsrum och kök, utan istället har kokmöjlighet på rummet, vilket talar för en lägre hyra. Å andra sidan ingår exempelvis städartiklar och toalettpapper vilket talar för att att del av dina kostnader för detta kan läggas på hyresgästernas hyra. Det är upp till dig och dina hyresgäster att komma överens om en skälig hyra och om de anser att de betalat för hög hyra kan de vända sig till Hyresnämnden. Hos Hyresnämnden kan du läsa mer om skälig hyra vid uthyrning av bostad

Jag hoppas att du har fått svar på din fråga. Har du fler funderingar är du varmt välkommen att kontakta någon av våra duktiga jurister på Familjens Jurist, som bland annat kan hjälpa dig med hyresavtal. Välkommen också tillbaka till Fråga Juristen med en ny fråga.

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.

Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
Magnus Ladulåsgatan 65
Stockholm
Stockholm
11827
Sweden