Hoppa till innehållet
Flytta isär, skilja sig & separera

Vad har man rätt till när samboförhållandet upphör?

Hej. Har varit sambo i 14 år o flytta till gemensamt boende då . Han står för lån o huset o vi har haft gemensam ekonomi . Har jag rätt och få ut något nu då vi ska separera? 

Rådgivarens svar

2017-11-15

Hej och tack för att du vänder dig till oss med din fråga! Jag tänkte börja med att i mitt svar förklara lite kring de allmänna regler som är aktuella för dig för att sedan avsluta med en sammanfattning kring vad som gäller i just ditt fall.

Bodelning då samboförhållande upphör

Reglerna kring samboskap och vad som händer då ett samboförhållande upphör finns i sambolagen, (SamboL). När ett samboförhållande upphör ska en bodelning göras på begäran av någon av samborna, se 8 § SamboL. En bodelning innebär som huvudregel att man delar den s.k. samboegendomen lika mellan samborna. 

Samboegendom

Vilken egendom utgör då samboegendom? Det som utgör samboegendom är bostad och bohag som är förvärvat för gemensamt bruk, detta framgår av 3 § SamboL. Det är endast samboegendomen som ska ingå i en eventuell bodelning när samboförhållandet upphör. Detta innebär exempelvis att en bostad som en sambo har köpt innan samlevnaden vanligtvis inte anses vara förvärvad för gemensam användning och därav inte ska ingå i bodelningen.

Sammanfattning 

I ditt fall skriver du att du och din sambo har varit sambos i 14 år och att ni då flyttade till ett gemensamt boende, och du undrar om du har rätt att få ut något av den bostaden nu när ni ska separera. Huvudregeln är som sagt att en bodelning ska göras om någon av samborna vill det och begär det. Detta innebär att man tar samboegendomen som finns i samboförhållandet och delar den lika mellan samborna. Det är endast egendom som har förvärvats för att användas gemensamt som utgör samboegendom. I ditt fall rör det sig om er bostad och blir då frågan om bostaden utgör samboegendom. Om ni köpte huset för att gemensamt bo där så utgör bostaden samboegendom, det saknar då betydelse vem som står på lånet och vem som står som ägare till det. Är så fallet har den andra sambon alltså en rätt till halva bostadens värde. Om det istället är så att t.ex. din sambo köpte huset innan ni blev sambos och tanken vid köpet inte var att ni skulle bo där tillsammans så utgör huset inte samboegendom och är alltså undantagen bodelningen. 

Det är lite svårt för mig att utifrån din fråga avgöra hur det ligger till i just ditt fall. Det jag däremot kan säga är helt enkelt att om det var så att huset köptes när ni blev sambos för att ni skulle kunna flytta ihop där tillsammans så har du rätt till en del av huset värde. Jag rekommenderar dig att begära att bodelning ska ske. På så sätt kommer du ha rätt till hälften av värdet för den gemensamma bostaden (om denna nu utgör samboegendom) och hälften av värdet för det gemensamma bohaget.

Jag hoppas att du har fått lite vägledning i din situation och att du känner att du fått svar på din fråga. Om inte så är det bara att återkomma men dina ytterligare frågor. Vill du ha hjälp med bodelningen är du alltid varmt välkommen att boka en tid med någon av våra jurister så hjälper de dig, du kan boka en tid här.

Vänligen,

Emma Andersson

 

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.

Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
Magnus Ladulåsgatan 65
Stockholm
Stockholm
11827
Sweden