Hoppa till innehållet
Flytta isär, skilja sig & separera

Uppskov vid bodelning

Min man och jag ligger i skilsmässa. Han vill köpa ut mig från huset. När vi köpte den gemensamma villan som vi äger 50% var fick vi uppskov med reavinsten på försäljning av tidigare fastigheter. Han har ett uppskovsbelopp på 300 000 SEK och jag på 1 000 000 SEK. Jag undrar nu i vilket skede av bodelningen som man tar upp uppskovet och hur man gör? 
Jag ser det som att jag har en skuld på 22% av 1 000 000 men jag har också läst att detta belopp ska tas med i beräkningen av vad han ska köpa ut mig från huset för. Stämmer det och i så fall varför? Vad blir det för skillnad om vi säljer huset ? 

Rådgivarens svar

2018-10-25

Hej! Tack för att ni valt att vända er till Fråga Juristen med er juridiska fråga. Först och främst vill jag be om ursäkt för att svaret tyvärr dröjt lite.

Jag tänkte först förklara hur det brukar gå till vid bodelning och den ena parten ska ta över den gemensamma bostaden och tar sist in ert uppskov och hur det påverkar situationen.

När en av makarna ska ta över den gemensamma bostaden via bodelning brukar man dra av skatten på eventuell vinst. Vid en bostadsförsäljning så betalas 22 % av vinsten i skatt.  Det är alltså endast vinsten som skattas på.När en make tar över bostaden vid en bodelning så beskattas den andre maken inte för överlåtelsen utan det går att likställa med att bostaden tas över som gåva. Den som tar över bostaden kliver då in i den tidigare ägarens ställning och kan endast räkna med den tidigare ägarens införskaffningspris när den i framtiden säljer fastigheten.

Ett exempel kan förhoppningsvis göra det tydligare:
Två makar köper en bostad för 100 kr och betalar hälften var. Några år senare sker en bodelning och fastigheten är nu värd 150 kr. Eftersom fastigheten har ökat med 50 kr i värde så ska egentligen detta beskattas med 22 %. Men som jag sa tidigare så beskattas inte överföringen vid en bodelning. När den maken som tog över fastigheten sedan vill sälja för säg 150 kr så kommer den maken beskattas på hela vinsten själv vilket är 50 kr. Den maken kan inte räkna med värdeöverföringen från bodelningen.  Det blir därför orättvist om ena maken får ut 25 kronor i vinst skattefritt medan den andre maken får skatta på bådas andel av vinsten. Därför brukar man vanligtvis dra av skatt på eventuell upplupen vinst. Värdet på fastigheten blir alltså 150 kr – 22 % av 50 kr som ska delas mellan er.

Gällande uppskovet så försvinner det från dig i och med bodelningen. Den upplupna skulden följer istället med huset och din man tar alltså över den skulden. Det stämmer att du i dagsläget har en skuld på 22 % av 1 000 000 kr men den skulden kommer som sagt föras över till din make. Det värdet kommer då dras av från värdet på huset.

Skulle du sälja fastigheten i stället för att göra en bodelning kommer uppskovet att återföras till beskattning i samband med försäljningen.

Hoppas detta var svar på din fråga och om det är något mer du undrar över är du välkommen att skriva till oss igen.

 

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.

Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
Magnus Ladulåsgatan 65
Stockholm
Stockholm
11827
Sweden