Hoppa till innehållet
Flytta isär, skilja sig & separera

Tvångsförsäljning av samboegendom

Hej! Min dotter äger ett hus med sin sambo men nu ska hon flytta till annan ort med två av barnen, gemensamma barnet blir tills vidare hos pappan för vårdnaden är ej fastställd. Hon vill skriva avtal med honom om att huset ska till försäljning, men kan gå med på att han bor där tillsvidare och att hon betalar hälften av lånen så länge. Nu vill han ej gå med på att skriva avtal och jag undrar om hon kan kräva tvångsförsäljning och hur går hon då till väga? Vad blir kostnader för detta?

Rådgivarens svar

2019-12-22

Hej, stort tack för att ni vänder er till Fråga Juristen med era frågor. 

Bodelning enligt SamboL
När ett samboförhållande upplöses skall, om någon av parterna begär det, samboegendom delas genom bodelning. Bodelning går till så att samboegendomen fördelas genom lotter (16§ SamboL). Huset kan därmed hamna på pappans lott. Är det så att den ena sambons lotter uppgår till mer, vilket ofta blir fallet om huset hamnar på den ena personen, så ska den som har tilldelats ett högre värde ersätta den andra i form av pengar (17§ SamboL). Alternativ 1 är därmed att pappan ersätter med pengar för att han har huset på sin lott. 

Tvångsförsäljning enligt samäganderättslagen
När man samäger en fastighet är huvudregeln att man ska vara eniga för att vidta en åtgärd så som försäljning. Dock finns det ett undantag i 6§ Samäganderättslagen enligt vilken ena parten kan ansöka om tvångsförsäljning. En sådan ansökan inges till tingsrätten och en försäljning kommer då att ske på offentlig auktion. En försäljning kommer dock inte kunna ske om en delägare kan visa synnerliga skäl finns mot en sådan försäljning. 

Viktigt att tänka på är dock att man kan få ut ett lägre värde vid en tvångsförsäljning än vid en vanlig försäljning. För att undvika att fastigheten säljs till underpris kan man i sin ansökan om försäljning specificera att man inte vill att den säljs under ett visst belopp. Det uppstår även en ytterligare kostnad vid tvångsförsäljning, en god man kommer nämligen utses i tingsrätten och denna kostnad ska fastighetsägarna solidariskt svara för. 

Slutsats
Det bästa är att lösa det genom bodelning. Kan det inte ske kan man ansöka om tvångsförsäljning. För att ansöka om tvångsförsäljning ges ansökan in till tingsrätten. Kostnad för god man kommer att tillkomma vilken ägarna gemensamt svarar för.

Hoppas ni har fått svar på era frågor. 

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.

Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
Magnus Ladulåsgatan 65
Stockholm
Stockholm
11827
Sweden