Hoppa till innehållet
Flytta isär, skilja sig & separera

Renovering av enskild egendom

Hej, min man fick för många år sedan en sommarstuga som enskild egendom värd 1miljon kronor. Vi har sedan tillsammans renoverat byggt ut och byggt till stugan. Det nya värdet är 5miljoner. Nu vill min man skiljas och säger att jag inte har rätt till något i sommarstugan. Förutom renovering har vi investerat i en stor terrass , vattenfilter och en spapool. Det känns orimligt att jag inte skulle kunna få ut något av värdeökning eller annan insats som gjorts med gemensamma pengar. Jag vill nu veta vad lagen säger.

Rådgivarens svar

2023-02-22

Hej och tack för att du vänder dig till Fråga Juristen! Din fråga regleras i äktenskapsbalken (ÄktB). Jag kommer nedan att redogöra för enskild egendom och bodelning och sedan tillämpa detta på din situation.


Äktenskapsförord

Äktenskapsförord är en handling som reglerar vilken egendom som ska ses giftorättsgods respektive enskild egendom (7:3 ÄktB). Äktenskapsförord påverkar hur bodelningen sker vid en eventuell äktenskapsskillnad, då enbart giftorättsgods ingår. Man kan utforma ett äktenskapsförord på flera sätt exempelvis så att enbart en del av en bostad ska ses som enskild egendom. Den del som inte är enskild egendom är då giftorättsgods (7:1 ÄktB) och ingår därmed i bodelning.


Renovera enskild egendom

Om man använder gemensamma medel dvs giftorättsgods för att förbättra enskild egendom fortsätter denna egendom att vara enskild. En fastighet som är enskild egendom men renoveras med gemensamma medel förblir alltså enskild egendom. I vissa fall, om bodelningen sammanlagt anses vara oskälig, finns möjlighet att jämka bodelningen (12:1 ÄktB). I en sådan situation kan en make kompenseras genom att få behålla mer av giftorättsgodset.


Din situation

För att svara på din fråga gäller att sommarstugan förblir enskild egendom även om ni gemensamt renoverat den. Är det så att bodelningen blir väldigt ojämn finns det möjlighet till jämkning av bodelningen. En rekommendation är att försöka diskutera med ditt ex hur ni bäst löser en bodelning för att det ska bli rättvist. Exempelvis kan du föreslå att du får behålla mer av giftorättsgodset då du hjälp renovera hans egendom. Emellertid finns det inget i lagen som säger att han måste gå med på detta.

Jag hoppas att detta svar har varit hjälpsamt! Om du har några fler frågor är det bara att återkomma.

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.

Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
Magnus Ladulåsgatan 65
Stockholm
Stockholm
11827
Sweden