Hoppa till innehållet
Flytta ihop & bli sambo

Vad är en lämplig ekonomisk plan för sambos?

Hej,
Min tjej och jag ska flytta ihop. Vi har bestämt datum för flytt. Vi brukar komma överens om det mesta, men vi har inte än pratat om ekonomi på hur vi ska fördela allting och på vilket sätt. Jag vill ha, mer eller mindre, allting klart innan vi flyttar ihop. Vill inte lösa och prata om sådant på vägen under flytten och efter. Visst, justeringar kommer komma på det mesta man har kommit överens om, men grunden är detsamma.
Vi båda har barn. Hon har ett barn som är 11 år och har på heltid. Jag har 2 barn som är 9 och 12 och har på deltid varannan vecka.
Vi båda bor i varsin hyresrätt och har lån i banken, billån osv... Hon har större inkomst i månaden än jag, 3000 kronor. Nu har vi kommit till den punkten då vi måste se till att båda blir nöjda över det vi kommer överens om. Jag själv tycker att det är det mest känsligaste frågan i alla förhållanden. Var ska man börja? Hur det ska fördelas? Vem ska betala vad? Vem ska betala mer eller mindre?
Frågor är många, men få svar. Det är därför jag tänkte vända mig till er och få lite mer "kött på bena". Det kommer hjälpa oss båda, även våra barn, på vägen dit vi ska.
Mvh,

Rådgivarens svar

2021-03-29

Stort tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga! Nedan kommer en redogörelse för vad som gäller och hur du kan gå vidare i din situation. Det är lite olika regler som aktualiseras när man bor tillsammans med någon beroende på om man är sambos eller gifta. Eftersom du i din fråga uppger att du ska flytta ihop med din tjej utgår jag från att ni ska bli sambos. Mitt svar kommer därför att utgå från reglerna i sambolagen

Gemensam ekonomi eller inte?

Det finns en rad olika ekonomiska lösningar för par. Allt från att man lägger alla pengar i en gemensam pott till att varje part har sin helt separata ekonomi. En del upprättar ett gemensamt bankkonto där de sätter in en bestämd summa pengar varje månad, andra använder en procentsats som är beräknad utifrån ens inkomst. Vissa anser att det blir orättvist med en separat ekonomi om någon av makarna tjänar mer än den andra, andra känner att det är en personlig trygghet att ha egna pengar. Det är till sist en smaksak för paret att bestämma sig för hur de vill lägga upp sin ekonomi. 

Det finns för- och nackdelar med både gemensam och separat ekonomi. Några juridiska aspekter som kan vara bra att ha koll på är dock följande. Huvudregeln är att varje sambo råder över sina egna tillgångar och sina egna skulder. Detta är en konsekvens av att endast samboegendom kan bli föremål för en bodelning mellan sambos. (8 § sambolagen)  Egendom som införskaffats för gemensam användning utgör samboegendom. (3 § sambolagen) Ett samboavtal kan undanta viss egendom från en bodelning. (9 § sambolagen)

Säkerhet för sambos

Sambos har generellt inte ett lika starkt juridiskt skydd som äkta makar. Sambos ärver till exempel inte varandra. Om en sambo avlider är det istället dennes arvingar som ska dela på kvarlåtenskapen. (2 kap. 1-3 §§ ärvdabalken) Det finns dock en liten skyddsregel för den efterlevande sambon. Den efterlevande sambon har alltid rätt att få ut 2 prisbasbeloppp ur bodelningen. (18 § 2 stycket sambolagen) År 2021 är prisbasbeloppet 47 600 kr. Istället är sambos friare att reglera sina önskemål i avtal, till exempel samboavtal och inbördes testamenten.

Vad gäller i er situation? 

På frågan om ni bör ha delad eller gemensam ekonomi kan det alltså inte ges något enkelt svar. Det beror dels på era ekonomiska förutsättningar, men också era värderingar och önskemål. Ni behöver alltså ha ett samtal där ni går igenom er ekonomiska situation och hur ni ser på pengar. Några frågor som ni kan fundera över är: Hur mycket av er inkomst vill ni spara och hur vill ni spara (med hög eller låg risk)? Vad vill ni spendera era pengar på? Är det viktigt för er att själva få disponera över er inkomst, eller ska den andra parten få ha synpunkter på det? Vad känns rättvist för er i och med att ni har en en inkomstskillnad i förhållandet? För att undvika framtida konflikt är det viktigt att ta upp dessa frågor tidigt och göra en gemensam plan. Sen är det som du säger troligt att man med tiden kommer att justera detta när ens situation och behov förändras.  

I och med att ni flyttar ihop finns det också en del andra juridiska frågor som aktualiseras. Vad vill ni ska hända om ni väljer att separera? Vad vill ni ska hända om någon av er dör? Just dödsfallsfrågan är extra viktigt eftersom det i ert fall utan ett testamente skulle innebära att den avlidnes barn ärver all kvarlåtenskap efter sin förälder, och den efterlevande sambon riskerar att inte kunna bo kvar i den gemensamma bostaden. 

Min rekommendation:

Frågor om privatekonomi är viktiga och vill ni ha hjälp att analysera er situation kan ni med fördel kontakta en av Familjens jurists kunniga jurister. De kan även hjälpa er att upprätta ett samboavtal och ett inbördes testamente. Både samboavtal och testamenten måste uppfylla en del formkrav för att vara giltiga och det kan därför underlätta att ha kontakt med en jurist när man skrier dem. 

Jag hoppas att du fått svar på dina frågor. Hör gärna av dig igen om du har fler frågor eller funderingar.

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.

Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
Magnus Ladulåsgatan 65
Stockholm
Stockholm
11827
Sweden