Hoppa till innehållet
Flytta ihop & bli sambo

Kan jag ta över min sambos del av bostadslånet?

Hej,
Jag ska nu köpa ut min partner/ta över lånet samt ta över hennes ägarandelskap på 50% till mig. Vi äger bostadsrätten 50/50, men vi är inte registrerade som sambos, däremot införskaffades lägenheten för gemensamt bruk. Vi har nu kommit överens om att hela lägenheten inkl hennes dellån ska stå på mig. Tacksam för en snabb vägledning för detta ärende :)

Rådgivarens svar

2021-01-10

Hej och tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga! Jag kommer att besvara din fråga utifrån sambolagens bestämmelser. 

 

Vem kan vara sambo? 

Sambor är två personer som stadigvarande bor tillsammans i ett parförhållande och har gemensamt hushåll. Ingen av samborna får vara gift på annat håll. (1 § sambolagen) Lagen är tillämplig på sambornas gemensamma bostad och bohag. (1 § sambolagen) Ett samboförhållande behöver alltså inte vara registrerat någonstans för att vara giltigt. 

 

Bodelning mellan sambos 

Egendom som införskaffats för gemensam användning utgör samboegendom. (3 § sambolagen) När ett samboförhållande upphör ska en bodelning göras om någon av samborna begär det. (8 § sambolagen) Vid bodelningen kommer samboegendomen att listas och beräknas (12 § sambolagen) Värdet av samboegendomen, efter att eventuella skulder dragits av, läggs ihop och delas sedan lika mellan samborna. (13-14 §§ sambolagen) Har samborna ingått ett samboavtal får de där reglera att viss egendom ska undantas från bodelningen. (9 § sambolagen

 

Övertagande av bostadslån 

Banken behöver godkänna ett övertagande av lån, och innan de kan göra det brukar de göra en bedömning av om personen som vill ta över lånet har ekonomisk möjlighet att ensam betala det. Om banken godkänner den sökande skrivs lånet över och den före detta medsökandes betalningsskyldighet upphör.

 

Vad gäller i er situation? 

Om du och din sambo har levt i ett parförhållande med gemensamt hushåll kommer ni att räknas som sambos eftersom det inte finns något krav på att registrera samboförhållanden för att de ska bli juridiskt giltiga. Eftersom ni införskaffade bostadsrätten för gemensamt bruk kommer den att räknas som samboegendom. Beroende på om ni tänkt göra en bodelning eller inte kommer processen att se lite olika ut.

 

Är ni överens och inte tänkt göra någon bodelning behöver ni vända er till banken och diskutera möjligheterna för dig att ta över din sambos hälft av lånet. Ni behöver även skriva ett skriftlig avtal om att nyttjanderätten till bostadsrätten ska övergå till dig.    

 

Är ni överens men ska göra en bodelning kommer den att spela in på överlåtandet av bostadsrätten. Av din fråga framgår inte om ni ingått något samboavtal. Om det finns ett sådant avtal och det har klausuler om att bostadsrätten ska fråntas från bodelningen gäller det. Om bostadsrätten ska ingå i bodelningen behöver den bli klar först för att se vem som får rätt till bostaden och hur mycket den ena sambon behöver betala för att köpa ut den andra.  Efter det behöver ni vända er till banken och diskutera möjligheterna för dig att ta över din sambos hälft av lånet samt skriva ett skriftlig avtal om att nyttjanderätten till bostadsrätten ska övergå till dig.

 

Eftersom bostadsrätter ofta är värda förhållandevis mycket pengar och bodelningar kan vara komplexa är min rekommendation att du kontaktar en av Familjens Jurists duktiga jurister som kan hjälpa er genom processen att överlåta bostadsrätten och se till att alla regler och formkrav följs. 

 

Jag hoppas att du fått svar på dina frågor. Hör gärna av dig igen om du har fler frågor eller funderingar.

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.

Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
Magnus Ladulåsgatan 65
Stockholm
Stockholm
11827
Sweden