Hoppa till innehållet
Flytta ihop & bli sambo

Behöver sambor skriva testamente för att ärva varandra?

Hej! Jag och min sambo väntar barn (första barnet, inga särkullebarn sedan tidigare) och äger en lägenhet ihop, där vi svarar för 50% av lånet var. Kan vi upprätta varsitt testamente där vi överlåter lägenheten till varandra om någon av oss avlider? Min oro är att min sambo skulle avlida och att hans del av lägenheten därför går i arv till vårt barn och att jag sedan inte har råd att köpa ut den delen.

Rådgivarens svar

2021-01-29

Hej och tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen med din fråga! Nedan kommer en redogörelse för vad som gäller och hur du kan gå vidare.

Sambor

Sambor ärver inte varandra. Om en sambo går bort ärver i första hand bröstarvingar (barn). Har samborna inte några barn ärver sambornas föräldrar eller syskon. För att sambor ska ärva varandra krävs därför ett testamente.

Bröstarvingar har rätt till laglotten. Laglotten är halva arvslotten, 7 kap. 1 § ärvdabalken. Om ett testamente kränker laglotten kan bröstarvingen begära jämkning av testamentet och på så sätt få ut sin laglott. En bröstarvinge måste påkalla jämkning inom sex månader från det att denne delgivits testamente, 7 kap. 3 § ärvdabalken. Om bröstarvingen inte begär jämkning av testamentet blir testamentet gällande trots att det kränker laglotten.

Din situation

Eftersom ni är sambor ärver ni inte varandra. Det är därför klokt att skriva testamente om ni vill överlåta lägenheten till varandra.

Sammanfattning och råd

Sammanfattningsvis bör ni skriva testamente om ni vill ärva varandra. Jag rekommenderar att ni anlitar en jurist på Familjens Jurist som kan upprätta testamente efter er vilja. Ni kan också upprätta testamente online via Familjens Jurist Digital.

Jag hoppas att du fick svar på din fråga! Om du har ytterligare funderingar, så är du välkommen att återkomma till oss på Fråga Juristen med en ny fråga.

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.

Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
Magnus Ladulåsgatan 65
Stockholm
Stockholm
11827
Sweden