Hoppa till innehållet
Familj & barn

Vilka formkrav gäller för avtal om underhållsbidrag?

Hej, jag har en fråga gällande underhåll. I dagsläget bor mitt barn växelvist hos mig och fadern. Han har ju då ingen skyldighet att betala underhåll men då han är höginkomsttagare och jag är sjukskriven, så har han lovat att bidra till vårt barns försörjning. Jag undrar om det är möjligt att skriva ett bindande kontrakt om underhållsstöd hos en jurist, som säkerställer att han inte bara plötsligt kan upphöra att betala det vi kommit överens om?

Rådgivarens svar

2019-10-16

Hej och tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen med din fråga! Din fråga regleras i 7 kap. föräldrabalken, förkortad FB. Nedan kommer en redogörelse för vad som gäller och hur du kan gå vidare i din situation.

Skillnaden mellan underhållsbidrag och underhållsstöd

Underhållsbidrag betalas av föräldern som barnet inte bor med. Underhållsstöd betalas av staten när föräldern inte vill eller kan betala på grund av sin ekonomiska situation. Jag utgår ifrån att du tänker på underhållsbidrag och förklarar därför reglerna om underhållsbidrag nedan.

Allmänt om underhåll

Föräldrarna är ansvariga för barnets underhåll efter vad som är skäligt med hänsyn till barnets behov och föräldrarnas ekonomiska förmåga. Den ekonomiska förmågan bestäms utifrån förälderns inkomst. Underhållsskyldigheten upphör när barnet fyller 18 år. Om barnet går i skolan efter denna tidpunkt är föräldrarna underhållsskyldiga under den tid som skolgången pågår, dock längst intill dess barnet fyller 21 år. Till skolgång räknas studier i grundskolan eller gymnasieskolan och annan jämförlig grundutbildning (7 kap. 1 § FB). Bidraget ska täcka barnets boende, mat och fritidsintressen. På Försäkringskassans hemsida kan man räkna ut ett skäligt underhållsbidrag.

Avtal om underhåll

Underhållsbidrag fastställs genom avtal eller dom (7 kap. 2 § FB). Avtal om underhåll som ska gälla för längre perioder än tre månader måste uppfylla ett antal formkrav. Avtalet ska vara skriftligt och bevittnat av två personer samt vara godkänt av socialnämnden om barnet är under 18 år (7 kap. 7 § FB).

Din situation

Det är inte nödvändigt att vända sig till en jurist för att skriva ett avtal om underhåll. Men det kan dock vara bra att kontakta en jurist i fall man inte kan komma överens med den andra föräldern om exempelvis bidragets storlek.

Sammanfattning

Det är viktigt att formkraven är uppfyllda. Annars är det inte ett giltigt avtal. Om du behöver mer juridisk vägledning är du varmt välkommen att ställa en ny fråga eller kontakta någon av våra jurister på Familjens Jurist.

Jag hoppas att du fick svar på din fråga!

Vänliga hälsningar

Fråga Juristen

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.

Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
Magnus Ladulåsgatan 65
Stockholm
Stockholm
11827
Sweden