Kontakta oss
0771-771 070
Kontakta oss
0771-771 070
Sidförslag
  Kontor
   Medarbetare
    Familj & barn

    Kan ett barn själv välja sin vårdnadshavare?

    Kan en 13-årig flicks väljs vilken hon vil ha som vådnadsgivare? Mormor vill överta vårdnaden eftersom han anser att modern inte har tillräckligt gott omdöme och/eller pressas av en annan person att inte bära sig rätt åt.

    Rådgivarens svar

    2021-04-02

    Stort tack för att du vänder dig till oss med din fråga! Nedan kommer en redogörelse för vad som gäller.

    Vårdnad och barnets bestämmanderätt

    Vem som är ett barns vårdnadshavare regleras i 6 kap. föräldrabalken, FB. Det är i första hand barnets föräldrar som också är vårdnadshavare, 6 kap. 3 § FB. Vårdnaden kan vara gemensam eller kan anfrötros en av föräldrarna. 

    Om ändring i vårdnaden kan bestämmas av rätten om föräldrarna missköter sig, 6 kap. 7 § FB. Vårdnaden kan också flyttas om barnet bott i ett annat hem en längre period och det är uppenbart att det vore till barnets bästa om vårdnaden flyttas, 6 kap. 8 § FB. 

    Vid frågor om vårdnad ska barnets bästa alltid vara avgörande, 6 kap. 2 a § FB. Barnets egna synpunkter i saken kan då tillmätas betydelse. När barnet fyllt 12 år brukar större vikt lägga vid barnets åsikt. Detta betyder dock inte att barnet själv kan bestämma vem som är dennes vårdnadshavare. 

    Tillämpning

    Som svar på din fråga så kan en 13 årig inte själv bestämma vem som hennes eller hans vårdnadshavare. Det är i första hand föräldrarna som är vårdnadshavare och om en ändring i vårdnaden önskas är det tingsrätten som i slutändan bestämmer i frågan. 

    Hoppas du fick svar på din fråga. Om du behöver vidare juridisk hjälp med dessa frågor kan jag rekommendera Familjens jurist, som är experter inom familjerätt. 

     

    Elin Enlund
    Studentrådgivare
    Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
    Magnus Ladulåsgatan 65
    Stockholm
    Stockholm
    11827
    Sweden