Hoppa till innehållet
Familj & barn

Har mor-och farföräldrar umgängesrätt?

Hej! Jag har tre barnbarn och vill gärna träffa barnen mer. Våran son gick bort för två år sedan och barnen bodde efter detta hos oss i flera månader då mamman blev djupt deprimerad. Nu har mamman barnen hos sig men trots att vi flera gånger försökt träffa de verkar hon inte vilja det då hon alltid har ursäkter. Vad kan vi göra, har mor- och farföräldrar rätt till umgänge?

Rådgivarens svar

2017-07-07

Hej och tack för att du vänder till Fråga Juristen med din fråga. Nedan kommer en redogörelse för vad som gäller.

Vad gäller enligt lagen
Din fråga rör umgängesrätt och regleras i föräldrabalken, se här.
Barn kan har rätt till umgänge även med andra personer än sina föräldrar. Om barnet har starka band till andra personer är det i barnets intresse att upprätthålla kontakten med de. Det kan vara fråga om mor- och farföräldrar, tidigare styvföräldrar eller syskon som lever tillsammans med någon annan än barnet.

Enligt 6:15 3 st. FB har vårdnadshavare ett ansvar för att barnet får träffa andra personer som står barnet särskilt nära. Om en vårdnadshavare inte uppfyller sitt ansvar kan umgängesfrågan bli föremål för domstolens prövning.

Rekommendation
Då barnen bott hos er en längre tid verkar det som ni har starka band och det kan därför vara att anse som barnets bästa att eran kontakt upprätthålls. Mamman har då som vårdnadshavare ett ansvar att barnen får träffa er.

I de fall umgänge begärs av någon annan än en förälder får talan vid domstolen föras endast av socialnämnden enligt 6:15a 2st. FB. Vid en bedömning om en sådan talan ska föras kommer socialnämnden beakta just barnens behov av umgänge med sina farföräldrar.

Hoppas du fick svar på din fråga. Om ni har ytterligare funderingar är ni varmt välkomna att kontakta våra jurister på Familjens Jurist. 

 

 

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.

Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
Magnus Ladulåsgatan 65
Stockholm
Stockholm
11827
Sweden