Kontakta oss
0771-771 070
Kontakta oss
0771-771 070
Sidförslag
  Kontor
   Medarbetare
    Familj & barn

    Försörjningsskyldighet

    Hej jag undrar ang underhåll. Min dotter på 17 år bor på stödboende och jag och hennes papp som är separerade betalar 1573kr vardera i underhåll. Plus att hon får sitt studiebidrag på 1050kr/månad. Hon har ingen kostnad för hyra,el,nät m.m utan detta är endast matpengar och nöjen. Socialtjänsten kräver att vi ska betala detta. Hon studerar upp sina betyg men missköter skolan hela tiden. Nu har hon träffat en kille som hon bor hos men står fortfarande skriven på stödboendet. Är vi skyldiga att försörja henne när hon har flyttat hemifrån? 

    Rådgivarens svar

    2017-12-25

    Hej,

    Stort tack för att du vänder dig till oss med din fråga! Nedan kommer en redogörelse för vad som gäller och hur ni kan gå vidare i er situation.

    Föräldrars underhållningsskyldighet

    Föräldrars underhållsskyldighet regleras i 7 kap. 1 § Föräldrabalk (1949:381) (föräldrabalken). I 7 kap. 1 § första stycket i samma paragraf står det att underhållningsskyldigheten ska anpassas efter barnets egna inkomster och tillgångar samt sociala förmåner, så som barnbidrag. Det ska även tas hänsyn till föräldrarnas ekonomiska förhållanden och barnets behov.

    Andra stycket i ovan nämnd paragraf står det att underhållningsskyldigheten upphör när barnet fyllt 18 år och att underhållningsskyldigheten även kan fortsätta till max 21 år om barnet går i skolan.

    Sammanfattning

    Sammanfattningsvis är föräldrar skyldiga försörja sina barn upp till 18 års ålder om det går i skolan, även om de flyttat hemifrån.

    Hoppas du fick svar på din fråga!

    Om ni vill ha vidare hjälp är ni välkomna att boka tid hos en av våra familjejurister på ett kontor nära dig. https://juridiktillalla.se/vara-tjanster 

    Fru Justicia
    Studentrådgivare Fru Justicia
    Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
    Magnus Ladulåsgatan 65
    Stockholm
    Stockholm
    11827
    Sweden