Hoppa till innehållet
Familj & barn

Är jag som förälder skyldig att betala för mitt 18-åriga barn?

Vad ska man som förälder betala för om man har en 18 åring som är hemmaboende? Han får inget CSN då han har hoppat av skolan och i nuläget söker jobb.

Rådgivarens svar

2021-03-26

Hej och stort tack för att du vänder dig till oss med din fråga! Nedan följer en redogörelse för vad som gäller.

Föräldrars underhållsskyldighet

Frågor om föräldrars underhållsningsskyldighet (dvs betalningsskyldighet) för barn regleras i föräldrabalken. Föräldrar har en underhållsskyldighet för sitt barns behov tills de fyller 18 (föräldrabalken 7 kap 1 §). Denna underhållsskyldighet gäller efter vad som är skäligt med hänsyn till barnets behov och föräldrarnas samlade ekonomiska förmåga. När föräldrarnas underhållsskyldighet bestäms ska hänsyn tas till barnets egna inkomster och tillgångar. Barnet kan göra anspråk på högre standard och därmed större underhåll ju bättre föräldrarnas ekonomiska förmåga är. Mindre inkomster som ett barn kan få av feriearbete och liknande påverkar normalt inte föräldrarnas underhållsskyldighet.

Föräldrarnas underhållningsskyldighet kan i vissa fall gälla ända tills barnet fyller 21, men det förutsätter då att barnet studerar i grundskola eller på gymnasiet (föräldrabalken 7 kap 1 §).

Vad gäller i ditt fall?

Du är inte skyldig att betala för ditt barn överhuvudtaget. Detta eftersom barnet har fyllt 18 år och varken går i grundskola eller gymnasiet. Det spelar ingen roll om barnet är arbetslös och söker arbete. Du behöver ändå inte betala för ditt barn.

Jag vill ändå tipsa om att ditt barn kan ansöka om olika typer av bidrag, t.ex. bostadsbidrag. Detta skulle kunna vara en möjlighet för ditt barn att försörja sig själv i väntan på jobb. Här kan du och din son läsa mer om olika bidrag och vad som krävs för att få dem.

Jag hoppas det var svar på din fråga. Vid fler funderingar är du välkommen med en ny fråga.

 

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.

Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
Magnus Ladulåsgatan 65
Stockholm
Stockholm
11827
Sweden