Kontakta oss
0771-771 070
Kontakta oss
0771-771 070
Sidförslag
  Kontor
   Medarbetare
    Familj & barn

    Är jag som förälder skyldig att betala för mitt 18-åriga barn?

    Vad ska man som förälder betala för om man har en 18 åring som är hemmaboende? Han får inget CSN då han har hoppat av skolan och i nuläget söker jobb.

    Rådgivarens svar

    2021-03-26

    Hej och stort tack för att du vänder dig till oss med din fråga! Nedan följer en redogörelse för vad som gäller.

    Föräldrars underhållsskyldighet

    Frågor om föräldrars underhållsningsskyldighet (dvs betalningsskyldighet) för barn regleras i föräldrabalken. Föräldrar har en underhållsskyldighet för sitt barns behov tills de fyller 18 (föräldrabalken 7 kap 1 §). Denna underhållsskyldighet gäller efter vad som är skäligt med hänsyn till barnets behov och föräldrarnas samlade ekonomiska förmåga. När föräldrarnas underhållsskyldighet bestäms ska hänsyn tas till barnets egna inkomster och tillgångar. Barnet kan göra anspråk på högre standard och därmed större underhåll ju bättre föräldrarnas ekonomiska förmåga är. Mindre inkomster som ett barn kan få av feriearbete och liknande påverkar normalt inte föräldrarnas underhållsskyldighet.

    Föräldrarnas underhållningsskyldighet kan i vissa fall gälla ända tills barnet fyller 21, men det förutsätter då att barnet studerar i grundskola eller på gymnasiet (föräldrabalken 7 kap 1 §).

    Vad gäller i ditt fall?

    Du är inte skyldig att betala för ditt barn överhuvudtaget. Detta eftersom barnet har fyllt 18 år och varken går i grundskola eller gymnasiet. Det spelar ingen roll om barnet är arbetslös och söker arbete. Du behöver ändå inte betala för ditt barn.

    Jag vill ändå tipsa om att ditt barn kan ansöka om olika typer av bidrag, t.ex. bostadsbidrag. Detta skulle kunna vara en möjlighet för ditt barn att försörja sig själv i väntan på jobb. Här kan du och din son läsa mer om olika bidrag och vad som krävs för att få dem.

    Jag hoppas det var svar på din fråga. Vid fler funderingar är du välkommen med en ny fråga.

     

    Frida Brånebäck
    Studentrådgivare
    Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
    Magnus Ladulåsgatan 65
    Stockholm
    Stockholm
    11827
    Sweden