Kontakta oss
0771-771 070
Kontakta oss
0771-771 070
Sidförslag
  Kontor
   Medarbetare
    Bostad & Fastighet

    Vilken ljudnivå är godkänd för att inte störa grannar?

    Hur högt får jacuzzi höra in till grannen?

    Rådgivarens svar

    2021-03-28

    Hej och stort tack för att du vänder dig till oss med din fråga! Nedan följer en redogörelse för vad som gäller.

    Inledning

    Jag förstår det som att du bor i en bostadsrätt. Frågan kommer därför huvudsakligen utgå från bostadsrätter, även om svaret till viss del även gäller fastigheter.

    Ljudnivån i ett bostadsrättshus

    Frågor om bostadsrätter regleras i bostadsrättslagen. En bostadsrättshavare se till att de som bor i omgivningen inte utsätts för störningar (7 kap. 9 § bostadsrättslagen). Det anses vara ett normalt inslag i boendet att det förekommer vissa lindriga störningar. Boendemiljön får dock inte försämras så mycket att boendet inte kan fungera på vanligt sätt.

    Typiska störningar är upprepande hundskall, hög musik sent på kvällarna och skrik. En jacuzzi som låter för högt skulle kunna räknas som störning som en granne inte ska behöva stå ut med.

    I Folkhälsomyndighetens allmänna råd om buller inomhus finns riktvärden för hur mycket det får låta i bostadsrum. Enligt dessa råd bör ljudnivån inte vara högre än 30 dBA ekvivalent ljudnivå (medelljudnivå). För tillfälliga ljudtoppar är riktvärdet högst 45 dBA.
     
    Musik innehåller ofta lågfrekventa basljud som kan sprida sig via byggnadskonstruktionen. Riktvärdet för buller från musik är därför lägre, 25 dBA ekvivalent nivå.

    Jag hoppas det var svar på er fråga. Har ni några fler funderingar är ni välkomna med en ny fråga.

     

    Frida Brånebäck
    Studentrådgivare

    Fråga Juristen är en tjänst där du kan ställa juridiska frågor gratis. Frågorna besvaras av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen utförs efter bästa förmåga och Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder resultatet eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.

    Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
    Magnus Ladulåsgatan 65
    Stockholm
    Stockholm
    11827
    Sweden