Hoppa till innehållet
Bostad & Fastighet

Vem har rätt att köpa vid ombildning av hyresrätt

Om ett kommunalt fastighetsbolag har beslutat att erbjuda hyresgäster att köpa sina respektive lägenheter och bilda en brf, var det sagt från början att BARA den/de som står på kontraktet får ge sin röst på köpstämman. Sagt och gjort. Nu går man ut och säger att om de som vill köpa sina lägenheter inte får ett lånelöfte, så kan en anhörig gå in och köpa lägenheten.
Är det verkligen tillåtet?
Att låta en anhörig låna ut pengar privat är ju en sak, men att denne anhörig får köpa lägenheten ser iaf jag som ytterst tveksamt.
Tacksam för svar.

Rådgivarens svar

2018-09-23

Hej! Tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga. Nedan följer en redogörelse för vad som gäller i din situation. Den rättsliga regleringen hittar du i bl.a. lagen om rätt till fastighetsförvärv för ombildning till bostadsrätt eller kooperativ hyresrätt och bostadsrättslagen .

När en hyresfastighet ska köpas upp av hyresgästerna och ombildas till bostadsrätter finns det särskilda regler kring vilka som har rätt att köpa sin lägenhet som måste beaktas. Bostadsrättsföreningen har väldigt begränsade möjligheter att nekas hyresgäster inträde i föreningen. Det är endast hyresgästen som åtnjuter rätten att inte vägras inträde i bostadsrättsföreningen. I situation du beskriver måste hyresgästen först överlåta sin hyresrätt till sin anhöriga för att den anhöriga komma i samma sits. När hyresgästen överlåter hyresrätten till sin anhöriga förlorar hen sin rätt att bo i lägenheten, vilket så klart är väldigt oförmånligt. Den anhörige går därefter in i föreningen och köper bostadsrätten vid ombildningen. Jag kan föreställa mig att planen med upplägget är att den anhörige ska gå in som ägare till lägenheten men att den ursprunglige hyresgästen ska bo kvar i lägenheten. Problemet med det här upplägget att den ursprunglige hyresgästen kommer betraktas som andrahandshyresgäst. För att hyra ut i andrahand krävs tillstånd av hyresvärden innan ombildningen och efter ombildningen av bostadsrättsföreningen. Som andrahandshyresgäst av en bostadsrätt har du sämre besittningsskydd än vad du har till en hyresrätt eftersom att ägaren till bostadsrätten alltid kan säga upp andrahandshyresgästen med tre månaders uppsägningstid, vilket inte är möjligt vid hyresrätt.

Sammantaget ser jag inget problem med att en anhörig går in och köper lägenheten. Det är vanligt att personer som inte vill vara med vid ombildningen byter bort sin lägenhet eller överlåter den till en anhörig (under förutsättning att hyresvärden godkänner den anhöriga som hyresgäst). Som jag gått in på ovan kan det uppstå en del andrahandsuthyrningsproblematik, vilket måste beaktas av den nuvarande hyresgästen.

Om du behöver hjälp med juridisk rådgivning i samband med ombildningen kan du vända dig till en av våra jurister som arbetar med fastighetsrätt. Du kan komma i kontakt med en jurist här.

Om du betalar en medlemsavgift till Hyresgästföreningen har du rätt till rådgivning från dem utan extra kostnad. Du kan komma i kontakt med Hyresgästföreningen här.

Jag hoppas att du har fått svar på din fråga!

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.

Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
Magnus Ladulåsgatan 65
Stockholm
Stockholm
11827
Sweden