Kontakta oss
0771-771 070
Kontakta oss
0771-771 070
Sidförslag
  Kontor
   Medarbetare
    Bostad & Fastighet

    Vem har betalningsansvar för bolån efter separation

    Hej jag och min fru har separerat och jag bor kvar i huset som hon äger hälften av min fråga är vad har hon för betalningsansvar hon hävdar att den som nyttjar huset har ansvar för huslånen. Jag vore jätte tacksam för svar om vad som gäller och vi står bägge på huslånen.

    Rådgivarens svar

    2017-12-31

    Hej och tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen med din fråga.

    Solidariskt ansvar

    Jag förstår det som att du och din fru har separerat men inte ännu ansökt om skilsmässa. Då ni båda står på huslånet är ni solidariskt betalningsansvariga gentemot banken. Det betyder att ni är gemensamt betalningsansvariga för skulden, banken kan kräva betalt för hela beloppet ni är skyldiga av antingen dig eller din fru (detta följer av 2 § skuldebrevslagen). Om någon av er betalar mer än er egen andel till borgenären (banken) får den personen en fordran, kallad regressfordran, på den andre. Det solidariska ansvaret påverkas inte av att din fru flyttat ut från huset. Om inget annat är avtalat er emellan är utgångspunkten att ni delar 50/50 på betalningarna för ränta och amortering på lånet. Din fru har inget fog för sitt påstående att den som nyttjar huset har ensamt ansvar för huslånen. 

    Jag hoppas att du känner att du fått svar på din fråga, har du fler funderingar är det bara att återkomma.

    Hälsningar, Henrik

    Fru Justicia
    Studentrådgivare Fru Justicia
    Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
    Magnus Ladulåsgatan 65
    Stockholm
    Stockholm
    11827
    Sweden