Kontakta oss
0771-771 070
Kontakta oss
0771-771 070
Sidförslag
  Kontor
   Medarbetare
    Bostad & Fastighet

    Vattenskador orsakade av tidigare ägare

    Jag köpte en lägenhet som visade sig vara helt vattenskadad. Nu har jag fått en faktura från föreningen där de vill att jag betalar deras självrisk. Kan de göra så?

    Rådgivarens svar

    2019-09-20

    Stort tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga!

    Ansvar för vattenskador

    Du skriver att du har köpt en bostad. Jag utgår därför i mitt svar från att du bor i en bostadsrätt. Regler om dessa finns dels i bostadsrättslagen, dels i köplagen. I bostadsrättslagen stadgas bostadsrättsföreningens ansvar för lägenhetens skick vid tillträde efter bostadsrättsupplåtelse. Det är den allra första gången någon flyttar in i en bostadsrätt. Då är bostadsrättsföreningen ansvarig för lägenhetens skick. Därefter är det säljaren som ansvarar för lägenheten, i enlighet med reglerna i köplagen.

    Fakturan

    Bostadsrättsföreningen har således gjort helt rätt i att fakturera dig, då de har avhjälpt felet åt dig. Du behöver alltså betala fakturan. Det innebär dock inte att du nödvändigtvis kommer att gå med förlust. Eftersom vattenskadan var där när du köpte den, kan man diskutera huruvida det fanns ett fel i lägenheten. Spontant låter det som det, särskilt eftersom ditt försäkringsbolag har gjort den bedömningen. Men det kan påverkas exvis av vad som skrevs i avtalet och hur det såg ut när du var på visning. Ifall det anses vara fel på lägenheten, så har du rätt att få ersättning för de kostnader som du har haft för att avhjälpa felet, exvis kostnaderna för bostadsföreningens självrisk.

    Jag kan dock inte uttala mig om vem som är ansvarig eftersom jag inte har tillgång till de uppgifter som krävs, exvis köpeavtalet samt dokumentation av skadorna. Jag rekommenderar dig att kontakta säljaren och kräva ersättning för dina utgifter. Om säljaren vägrar att betala bör du kontakta en jurist, som kan hjälpa dig att driva processen vidare. Vi på Fråga Juristen samarbetar med Familjens Jurist, som i sin tur är specialiserade på bostadsrättsjuridik. De kommer att kunna gå igenom detaljerna i ditt ärende och bedöma huruvida du har rätt till ersättning av säljaren eller inte, samt hjälpa dig i en eventuell rättsprocess.

    Om du har ytterligare funderingar, så är du välkommen att återkomma till oss på Fråga Juristen med en ny fråga.

    Med vänlig hälsning,

    Fru Justicia
    Studentrådgivare Fru Justicia

    Fråga Juristen är en tjänst där du kan ställa juridiska frågor gratis. Frågorna besvaras av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen utförs efter bästa förmåga och svaren utgår från juridiken så som den såg ut då svaret publicerades, gällande rätt kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder resultatet eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.

    Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
    Magnus Ladulåsgatan 65
    Stockholm
    Stockholm
    11827
    Sweden