Kontakta oss
0771-771 070
Kontakta oss
0771-771 070
Sidförslag
  Kontor
   Medarbetare
    Bostad & Fastighet

    Vad kan vi dra av från vinstskatten?

    Hej!
    Vi ska sälja våra föräldrars villa eftersom dom båda bor på äldreboenden.
    Villan byggdes 1962 och jag tror att priset för den då var ca 25000 kr.
    Om vi nu säljer den för 1,5 milj kr måste vi då betala en reavinstskatt på de som blir vinsten (1475000 kr)
    De blir ganska mycket i reavinstskatt om den är 22%.
    Med tanke på att huset har tillhört samma ägare i så många år, finns de då inget annat man kan dra av för att få ner reavinsten?

    Rådgivarens svar

    2020-09-29

    Hej och tack för att du vänder dig till oss med din fråga. Nedan kommer en generell redogörelse följt av ett svar på din fråga. 

    Kapitalvinstskatt

    Att skjuta på kapitalvinstskatten

    När en fastighet eller bostad säljs gör ibland säljaren en vinst utifrån vad hen köpte fastigheten eller bostaden för. Denna vinst ska beskattas, så kallad kapitalvinstskatt. För att räkna ut vinsten tar man försäljningspriset subtraherat med inköpspriset. Därtill får vissa avdrag göras. Typiskt sett får avdrag för renovering och förbättringsåtgärder som gjorts göras, precis som arvode till mäklaren och andra kostnader härförliga till försäljningen. 

    Av flera skäl kan den som gjort en vinst vid försäljning av en fastighet eller en bostad vilja skjuta på kapitalvinstskatten (reavinstskatten). För att detta ska vara möjligt finns dock några förutsättningar som måste vara uppfyllda. Bland annat måste den som gjort vinst bott i den sålda bostaden under en längre sammanhängande tid och köpt en ny bostad för att kunna söka om uppskov hos Skatteverket.

    Din situation

    Du beskriver i din fråga att dina föräldar köpte en villa på 60-talet, och att vid en eventuell försäljning skulle vinsten av förklarliga skäl bli väldigt stor. Som ovan nämnt är det möjligt att göra avdrag för förbättringsarbeten och renoveringar som gjorts under tiden dina föräldrar bott i villan. Det finns även möjlighet att begära uppskov hos Skatteverket, men jag förstår att det kanske inte är så aktuellt i er sitaution.

    Jag hoppas att du fått svar på din fråga. I annat fall är du välkommen att återkomma igen.
     

    Fru Justicia
    Studentrådgivare Fru Justicia
    Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
    Magnus Ladulåsgatan 65
    Stockholm
    Stockholm
    11827
    Sweden