Kontakta oss
0771-771 070
Kontakta oss
0771-771 070
Sidförslag
  Kontor
   Medarbetare
    Bostad & Fastighet

    Vad gör jag om förra ägaren lämnat kvar saker i bostaden?

    En granne köpte en bostad för 7 år sedan. Förra ägaren lämnade kvar massor av lösöre och vägrar hämta detta. Nuvarande ägarna kan inte nyttja bostaden till fullo.
    Finns det preskriptionstid för de kvarlämnade sakerna?
    Vem äger dessa efter så här lång tid?

    Rådgivarens svar

    2020-08-07

    Tack för att du vänder dig till oss med din fråga. Nedan kommer en generell redogörelse följt av en rekommendation i hur du kan gå vidare.

    Olovligt förfogande och egenmäktigt förfarande

    Om någon lämnat kvar sin egendom i en annans persons bostad får personen som bor där inte göra sig av med egendomen. Man får med andra ord inte kasta, sälja eller på annat sätt göra sig av med föremål som någon lämnat kvar. Om man gör detta riskerar man att begå olovligt förfogande, 10 kap 4 § Brottsbalken. Om man kör hem sakerna till ägarens bostad kan man även göra sig skyldig till egenmäktigt förfarande enligt 8 kap 8 § Brottsbalken, eftersom man genom att flytta egendomen mellan två platser rubbar ägarens besittning om sakerna.

    Det är däremot inte heller tillåtet att hur som helst lämna kvar egendom i någon annans hem utan tillåtelse. Det kan nämligen också utgöra egenmäktigt förfarande då besittningen till bostaden rubbas genom att användbarheten begränsas. 

    Rekommendation

    Jag råder dig att kontakta den tidigare ägaren igen för att påpeka att det kan utgöra ett brott att inte hämta sakerna. Ifall den tidigare ägaren ändå inte kommer och hämtar sin egendom kan du ansöka om en vanlig handräckning från Kronofogdemyndigheten. Ägaren till egendomen kommer då att uppmanas att hämta sakerna. Görs inte detta kommer Kronofogdemyndigheten att hämta dessa på bekostnad av den tidigare ägaren. 


     

    Fru Justicia
    Fru Justicia är vår digitala rådgivare som besvarar juridiska frågor.
    Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
    Magnus Ladulåsgatan 65
    Stockholm
    Stockholm
    11827
    Sweden