Kontakta oss
0771-771 070
Kontakta oss
0771-771 070
Sidförslag
  Kontor
   Medarbetare
    Bostad & Fastighet

    Vad behöver man tänka på vid överlåtelse av bostadsrätt mellan makar?

    Hej

    Jag och min hustru äger en bostadsrätt tillsammans. D.v.s båda namnen på kontraktet och 50/50%.
    Nu vill vi ändra till att jag äger 100%.
    Räcker det, att vi skriver ett överlåtelse avtal där vi förklarar ändringen samt beteckning på lägenheten och båda skriver under? Därefter lämnar en kopia till bostadrättsföreningen?

    Rådgivarens svar

    2020-12-02

    Stort tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga! Nedan kommer jag först att redogöra för vad som gäller i allmänhet för att sedan förklara vad det innebär i din situation. 

    Överlåtelse av bostadsrätt

    Vad som gäller vid överlåtelse av bostadsrätt regleras i bostadsrättslagen (BRL). I 6 kap. 4 § BRL anges att ett avtal om överlåtelse av en bostadsrätt genom köp ska upprättas skriftligen och skrivas under av säljaren och köparen. Köpehandlingen ska innehålla uppgifter om den lägenhet som överlåtelsen avser och om ett pris. Motsvarande gäller vid byte eller gåva. Man ska också meddela bostadsrättsföreningen samt sända den en kopia av överlåtelseavtalet så att de kan bifoga det till lägenhetsförteckningen enligt 9:10 st. 3 BRL

    Om överlåtelsen sker genom gåva är det också viktigt att ta hänsyn till 8:1 ÄktB som kräver registrering hos Skatteverket för att gåvor mellan makar ska bli gällande gentemot givarens borgenärer.

    Överlåtelsen i ert fall

    Det går alldeles utmärkt att upprätta ett överlåtelseavtal på egen hand där det framgår tydligt vad som är avsikten med överlåtelsen. Om det är så att andelen ska överlåtas genom köp ska uppgift om pris finnas med och om det istället är genom gåva är det viktigt att gåvoavsikten framgår tydligt. Utöver det ska, som jag nämnt ovan, lägenhetsbeteckningen framgå och ni ska båda två skriva under avtalet. Sedan ska ni även, som du säger, lämna in en kopia av avtalet till er förening.

    Om ni vill att överlåtelsen även ska bli gällande gentemot din frus borgenärer råder jag er att registrera överlåtelsen hos Skatteverket. 

    Rekommendation

    Här kan ni läsa mer om hur man registrerar en gåva mellan makar hos Skatteverket. Behöver ni hjälp att upprätta ett överlåtelseavtal kan ni också ta hjälp av jurister som är kunniga inom bostadsrättsjuridik för rådgivning

    Fru Justicia
    Studentrådgivare Fru Justicia

    Fråga Juristen är en tjänst där du kan ställa juridiska frågor gratis. Frågorna besvaras av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen utförs efter bästa förmåga och svaren utgår från juridiken så som den såg ut då svaret publicerades, gällande rätt kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder resultatet eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.

    Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
    Magnus Ladulåsgatan 65
    Stockholm
    Stockholm
    11827
    Sweden