Kontakta oss
0771-771 070
Kontakta oss
0771-771 070
Sidförslag
  Kontor
   Medarbetare
    Bostad & Fastighet

    Uppskov vid vinstförsäljning av privatbostad

    Hej 
    Jag undrar över reavinstskatten och om jag kan få uppskov? 
    Jag har varit bosatt utomlands i flera år. Jag har ingen inkomst i Sverige. Jag är 55 år gammal, svensk medborgare. Sedan september 2016 är jag åter skriven i Sverige, då mina gamla föräldrar och förståndshandikappade bror behöver min hjälp. I september 2017 dog min far och min mamma ärvde bostadsrätten de bott i 44 år och som jag växte upp i. Det fanns inga bolån på lägenheten. De köpte lägenheten 1974 för ca 15.000:- , Jag bodde där sedan flytten till Sverige, och sen hos mamma och hjälpte henne med att flytta till äldreboende i nov. 2017. Under 2018 gav mamma lägenheten till mig. I augusti 2018 sålde jag lägenheten för att köpa en ny lägenhet att bo i. Den nya lägenheten var 35 000kr dyrare än det vi fick för den gamla. Måste jag betala reavinstskatt? Vad har jag för alternativ?  
    Den gamla lägenheten såldes för 1790 000 och den nya som jag bor i, kostade 1 825 000. 

    Rådgivarens svar

    2019-01-09

    Hej, tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga. 

    Eftersom du är bosatt i Sverige är du obegränsat skattskyldig i Sverige. Det innebär att du är skattskyldig för alla dina inkomster och följer av Inkomstskattelagen 3 kap. 3§. Vid försäljning av fastigheten ska du därmed skatta för vinsten du gör. 

    Fastigheten
    För att veta hur mycket skatt du ska betala på försäljningen av fastigheten måste man räkna ut vinsten. Kapitalvinst beräknas genom att ta skillnaden mellan ersättningen för den sålda tillgången minskad med utgifterna för försäljningen och omkostnadsbeloppet. Med omkostnadsbeloppet avses förbättringsutgifter och förbättrande reparationer. I ert fall verkar ni inte ha gjort några sådana. Notera att vanligt underhåll, så som att måla om en vägg inte räknas till förbättrande reparationer. Men ni kan dra av kostnader för försäljningen så som mäklararvode vid beräkningen.  

    Vid överlåtelse av fastighet genom gåva gäller kontinuitetsprincipen. Det innebär att du inträder i den tidigare ägarens skattemässiga situation (44:21 IL). Och du kommer därmed använda det omkostnadsbeloppet som din mamma hade använt vid en försäljning.  

    Beräkningen ser därmed ut så här: 

    Försäljningspris 1 790 000
    - 15 000 (inköpspriset) 
    - 0 (renoveringar) 
    - Försäljningskostnad (0kr?) 
    Total vinst: 1 775 000

    För vinsten ska du betala skatt med 22%. 

    Uppskov 
    I vissa fall kan man få göra uppskov med att betala skatt på en vinst vid försäljning av bostad, det följer av Inkomstsskattelagen 47 kap. 2§.
    För att få göra uppskov krävs att tre kriterier är uppfyllda. 
    1. du ska ta upp kapitalvinst på grund av avyttring som omfattar en ursprungsbostad. med det menas att det måste vara din permanenta bostad som du säljer. För att så ska vara fallet måste du ha varit bosatt i den i minst ett år innan försäljning eller minst tre av de senaste fem åren före försäljning. 2.  Du ska ha förvärvat eller tänker förvärva en ersättningsbostad. 
    3. Du ska ha bosatt dig eller tänker bosätta dig i ersättningsbostaden.

    Har ni därmed varit bosatt i lägenheten sedan flytten till Sverige borde kraven vara uppfyllda för uppskov. Mer information om kraven för uppskov kan du få på skatteverkets hemsida, det hittar du här

    Får du beviljat uppskov innebär det att vinsten bakas in i den nya bostaden och läggs till när man i framtiden säljer den nya bostaden. Räntan på uppskov är 0.5% på den vinst man skjutit med sig. Man blir inte av med skatteskulden utan skjuter den helt enkelt bara framåt i tiden. 

    Eftersom din nya bostad är dyrare än den som du sålde kan du göra uppskov på hela vinsten. 

    Behöver du ytterligare vägledning rekommenderar jag dig att ta hjälp av en skattejurist. 

    Vänligen, 
    Elna 

     

    Fru Justicia
    Studentrådgivare Fru Justicia

    Fråga Juristen är en tjänst där du kan ställa juridiska frågor gratis. Frågorna besvaras av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen utförs efter bästa förmåga och svaren utgår från juridiken så som den såg ut då svaret publicerades, gällande rätt kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder resultatet eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.

    Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
    Magnus Ladulåsgatan 65
    Stockholm
    Stockholm
    11827
    Sweden