Kontakta oss
0771-771 070
Kontakta oss
0771-771 070
Sidförslag
  Kontor
   Medarbetare
    Bostad & Fastighet

    Tillträde till svärmors lägenhet

    Hej!
    Jag ärvde min mans gård för 2 år sedan. Och på gården finns 2 hus som jag nu äger ihop med min svåger. Jag bor i ett eget hus och min svåger med familj i det andra. Där även mina svärföräldrar bodde i en lägenhet på övervåningen.
    Min svärfar gick bort och svärmor flytta till hemmet. Hon är dement, men har ändå koll på mycket.
    Mina barn var på bouppteckningen, där även min svägerska var med hon var bouppgivare.
    Nu till min fråga.
    Svärmor ville ha lite  saker hemifrån, Så mina barn gick upp till hennes lägenhet och tänkte hämta det hon ville ha, då kommer svägerskan upp och säger att dom inte får ta något, att dom inte har något där att göra. 
    Hade dom rätt att hämta det deras farmor bett om?
     Mina barn hämtar sen farmor så hon får ta Sina saker själv.
    Nu undrar vi vem som har rätt att gå upp i hennes lägenhet?
    Om nu inte mina barn får gå upp. Då kan väl inte min svägerska få vara där heller?
    Nu har deras son flyttat in där med hennes alla grejer kan det vara rätt?
     Egentligen bryr sig inte mina barn att han bor där, men blev arg när inte dom inte ens fick hämta tavlorna som farmor ville ha.
     Nu vill vi bara veta vad som är rätt och fel? 

    Rådgivarens svar

    2017-12-28

    Hej! Tack för att ni valt att vända er till Fråga Juristen med er juridiska fråga.

    Samäganderätt

    Som jag förstår det äger ni gården tillsammans och lagen om samäganderätt blir då tillämplig. Detta innebär att ni vid åtgärder i godsets förvaltning ska alla ägare vara överens enligt 2 § tidigare nämnda lag. Om det ska ske några förändringar måste du och din svägerska alltså vara överens om detta.

    Gällande din svärmors lägenhet så spelar det roll om det finns något hyreskontrakt eller liknande mellan ni som äger fastigheten och svärmor. Eftersom er svärmor inte äger fastigheten så har hon endast rätt till lägenheten om det finns ett avtal som ger henne rätt till detta.

    Som jag förstår det finns det inget avtal mellan dig och din svåger vilket innebär att ni har tillträde till alla hus som befinner sig på gården. Detsamma gäller även din svåger. Det kan eventuellt gå att säga att det finns ett muntligt avtal att huset du bor i är ditt och det andra huset är din svågers. Men bara utifrån lagen så har du rätt att tillträda samtliga gårdar på fastigheten enligt samäganderättslagen.

    Farmors situation

    Problemet med äldre personer som är dementa är att de kan förlora sin rättshandlingsförmåga vilket innebär att de inte kan bestämma över sin egendom längre. En god man måste då utses som kan ta beslut åt den demente. 

    I ert fall har er svärmor gett barnen en muntlig fullmakt. Detta kan man inte göra om man saknar rättshandlingsförmåga. Huruvida din svärmor saknar rättshandlingsförmåga eller inte kan inte jag besvara tyvärr. Detta är troligtvis ett beslut som en läkare måste ta.

    Hoppas detta svar var till er hjälp och om det är något mer ni undrar över är ni välkomna att skriva till oss igen.

    Med vänliga hälsningar

    Gabriel

    Fru Justicia
    Studentrådgivare Fru Justicia
    Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
    Magnus Ladulåsgatan 65
    Stockholm
    Stockholm
    11827
    Sweden