Hoppa till innehållet
Bostad & Fastighet

Överta bostadsrätt och bolån för gemensamt ägd lägenhet

Hej,

Jag och min fd. flickvän köpte en Bostadsrätt under februari 2017. Dock har hon bott utomlands sedan juni 2017 och varit skriven i Finland men jag har bott i lägenheten under tiden, men vi står 50% var på mäklarbilden.

I Juni 2019 valde vi tillsammans att vi går skilda vägar och har pratat om vad vi ska göra med lägenheten där vi är överens att jag ska ta över den 100%. Min fd. begär inte någon ersättning för detta då jag stod för majoriteten av kontantinsatsen, så hon är helt okej med att jag tar över både banklån och bostadsrätt till 100%.

Jag har kontaktat min bank för att bekräfta att jag har råd att ha lånet själv, men dem behöver se en "mäklarbild" på att lägenheten är 100% min. Pratade med min fd. flickvän och vi kom fram till att kanske ett gåvobrev hade fungerat?

Hur ska vi gå till väga för att få ordning på detta? Min fd. flickvän är redo att kommit till Stockholm också ifall nåt måste signeras personligen.

Tack på förhand

Rådgivarens svar

2019-07-16

Hej!

Tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga! Nedan kommer en redogörelse för vad som gäller i er situation.

Banklånet
För att du ska kunna ta över din f.d. flickväns del av bolånet krävs, som du är inne på, att banken anser att du har råd att stå på hela lånet själv. Det är därför något banken måste bedöma innan ni ändrar ägandeförållandet och därmed mäklarbilden. Det framgår inte i detalj hur din kommunikation med din bank har sett ut, men det du bör göra är att ansöka om lånelöfte för att ta över hela lånet. Då är det upp till banken att kontrollera ägarförhållandet för bostadsrätten och därmed begära ut mäklarbilden. Banken bedömer också om du har ekonomiska förutsättningar att bära hela lånet själv med ränta och amortering. Först när banken beviljat dig lånelöfte för hela bolånet kan du och din f.d. flickvän reglera ägarförhållandet.

Reglering av ägarförhållandet
Om du får bekräftat av din bank att de låter dig ta över din f.d. flickväns del av lånet kan ni reglera ägandeförhållandet. Även om du har betalat en större del av kontantinsatsen äger ni i dagsläget halva bostadsrätten vardera. Det finns flera sätt att ändra ägandeförhållandet juridiskt, bland annat genom gåvobrev.
Ett annat alternativ är att göra en bodelning enligt sambolagen. Det är dock inte självklart att ert förhållande skulle nå upp till definitionen för sambor i sambolagens mening då det krävs att man ”stadigvarande bor tillsammans”, 1 § sambolagen. Förbindelsen får inte vara alltför kortvarig och som jag förstår det har ni endast bott tillsammans i lägenheten under perioden februari - juni 2017. Om sambolagen anses tillämplig på er relation blir er bostadsrätt samboegendom (3 § sambolagen) eftersom ni köpt den tillsammans för gemensam användning och kan därför fördelas mellan er genom bodelning, 8 § sambolagen.  
Det är också något oklart vid vilken tidpunkt ert eventuella samboförhållande skulle anses ha upphört eftersom din f.d. flickvän har bott utomlands under er relation. Begäran om bodelning måste framställas senast ett år efter det att samboförhållandet upphörde, 8 § sambolagen. Om ert samboförhållande skulle anses ha tagit slut redan i juni 2017 är tidsfristen för att begära bodelning med andra ord ute.  

Sammanfattning och råd
Du behöver först och främst få bekräftat av din bank att de tillåter att du tar över hela bolånet. Utifrån vad du skriver om att du kontaktat din bank för att bekräfta detta och de bett om en mäklarbild som bekräftar att du äger 100 % av bostadsrätten verkar det som att ni på något sätt har missförstått varandra. Innan du kan äga 100 % av bostadsrätten krävs att din bank bedömer att du har ekonomisk möjlighet att äga hela lägenheten själv - på samma sätt som man ansöker om lånelöfte innan man köper ett hus och inte efter. Jag vill därför rekommendera dig att kontakta din bank på nytt för att gå igenom situationen.
Om din bank godkänner att du tar över hela bolånet behöver du och din f.d. flickvän överlåta hennes andel av bostadsrätten till dig. Jag skulle råda er att ta hjälp av en jurist för att upprätta ett juridiskt dokument för detta så att allt blir rätt, särskilt då det är något osäkert om ert förhållande är att betrakta som samboskap enligt sambolagen eller inte.   

Jag hoppas att du känner att du fick svar på din fråga! Du är varmt välkommen att kontakta någon av våra jurister för vidare hjälp i ärendet, exempelvis med bodelning eller upprättande av gåvobrev. Klicka här för att komma till bokningen. Om du har ytterligare frågor får du gärna vända dig till oss igen.

 

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.

Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
Magnus Ladulåsgatan 65
Stockholm
Stockholm
11827
Sweden