Hoppa till innehållet
Bostad & Fastighet

Överlåtelse av hyresrätt efter dödsfall

Hej, min fråga gäller överlåtelse av hyresrätt efter dödsfall. Min far har bott tillsammans med min farmor i en lägenhet i mer än 15 år men han är inte folkbokförd på den adressen. För ca en vecka sedan gick min farmor bort, vilket lämnar min far hemlös. Har min far någon chans att ta över/bo kvar i lägenheten trots att han inte är folkbokförd där? De har varit skötsamma hyresgäster, betalat räkningar i tid och min far har fast inkomst och inga anmärkningar. Hjälper det om grannarna attesterar att min far bott där under så lång tid? 
Var i kontakt med hyresvärdens kundservice som sa att man måste vara folkbokförd i minst två år för överlåtelse men att vi ändå kunde skriva ett brev och förklara situationen.  
Jag skriver till Er för att få mer kött på benen och kanske få hjälp med underlag i form av lagar och stadgar så jag kan strukturera mitt brev på bästa sätt.

Rådgivarens svar

2019-09-14

Hej och tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen med din fråga! Nedan kommer en redogörelse för vad som gäller och hur ni kan gå vidare i er situation.

Överlåtelse av hyresavtal
Hyresavtal regleras i jordabalkens 12:e kapitel, även kallat hyreslagen. Som huvudregel gäller att en hyresgäst inte får överlåta hyreslägenheten utan hyresvärdens godkännande (se 32 § hyreslagen). Om hyresvärden inte godkänner en överlåtelse kan hyresgästen i vissa fall ha rätt att överlåta hyresavtalet ändå genom en ansökan hos Hyresnämnden. Ett av fallen är när en hyresgäst som av någon anledning inte längre behöver sin bostadslägenhet vill överlåta den till en närstående som hen varaktigt sammanbor med (se 34 § 1 st. hyreslagen). Även dödsboet efter en avliden hyresgäst kan ha rätt att överlåta en lägenhet på samma villkor (se 34 § 2 st. hyreslagen). För godkännande av Hyresnämnden krävs även att det är en förändring som hyresvärden skäligen kan nöja sig med, utgångspunkten är att den nya hyresgästen ska kunna betala hyran själv samt vara skötsam.

Närmare om kraven
Som närstående räknas föräldrar, barn, syskon och andra närmare släktingar. Exakt hur lång tid som räknas som varaktig är inte helt klart men man brukar tala om en gräns på minst 3 år. För att anses som sammanboende bör hyresgästen och den närstående till större delen haft gemensamt hushåll och i övrigt brukat lägenheten gemensamt. Bedömningen görs utifrån hur hemmet varit organiserat och hur lägenheten använts. Centrala frågor kan vara hur de boende använder utrymmen i lägenheten tillsammans, om de spenderar tid tillsammans (t.ex. vid måltider) och om de delar på ansvaret för hushållssysslor och kostnader för boendet. Det ska alltså inte vara fråga om en vanlig inneboende. 

Folkbokföringens betydelse
Det finns inga lagstadgade krav på att den som vill överta lägenheten ska vara folkbokförd på adressen, utgångspunkten anses dock vara att en folkbokföringsuppgift korrekt återspeglar personens boende. För att den som inte är folkbokförd på adressen ska kunna överta lägenheten krävs det oftast att personen i fråga har en rimlig förklaring till den felaktiga folkbokföringsuppgiften. Man kan alltså räknas som sammanboende även fast den närstående inte haft sin folkbokföringsadress på lägenheten, det är den faktiska boendesituationen som ska vara avgörande.

Sammanfattning och rådgivning
Din far räknas såklart som närstående till din farmor och varaktighetskravet är också uppfyllt. Det verkar även som att han har möjlighet att betala hyran själv. Om kravet på sammanboendet är uppfyllt kan jag inte säga exakt då jag inte vet hur det gemensamma hushållet fungerat. Är det så att din far bodde mer som en inneboende än som en hushållsmedlem räknas de tyvärr inte som sammanboende, vilket gör att hyresvärden då har rätt av avslå ansökan. Den felaktiga folkbokföringen gör det också svårare att bevisa att din far och farmor faktiskt var sammanboende. 

Ni gör helt rätt i att ansöka om överlåtelse hos hyresvärden först. I brevet råder jag er att förklara varför folkbokföringsadressen har varit felaktig i alla dessa år. Utge även uppgifter om hur det gemensamma hushållet fungerat, om din pappas ekonomiska situation samt vilka grannar som kan stödja sammanboendet.

Om hyresvärden inte godkänner er ansökan om överlåtelse kan ni vända er till Hyresnämnden (se HÄR). Omständigheterna som du beskriver talar nämligen för att en överlåtelse ska godkännas enligt 34 § hyreslagen. Ni kan även få vidare hjälp av Hyresgästföreningen HÄR.

Jag hoppas att du har fått svar på din fråga. Om du har några ytterligare funderingar så är du välkommen att återkomma till oss med en ny fråga.

Med vänliga hälsningar

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.

Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
Magnus Ladulåsgatan 65
Stockholm
Stockholm
11827
Sweden