Kontakta oss
0771-771 070
Kontakta oss
0771-771 070
Sidförslag
  Kontor
   Medarbetare
    Bostad & Fastighet

    Muntlig överenskommelse kring ärvd fastighet

    Hej, jag har en fråga om ett arv där ena halvan av släkten blev grundlurad, min mamma Linnea är död sedan 1983, hon hade 2 syskon Anita och Roland. När min mormor Greta dog 1996 gjordes en muntlig överenskommelse att Roland skulle få ta över släktgården för taxeringsvärdet, det har aldrig varit några stridigheter i släkten, utan alla har alltid umgåtts mycket och haft trevligt tillsammans, överenskommelsen 1996 var att när Roland inte längre ansåg sig ha kraft att sköta gården, så skulle Anita och Linneas (som är död sedan 1983) barn däribland jag, bli erbjudna att köpa gården alternativ sälja den för marknadsvärdet, 2010 var Roland 76 år och hade kommit till ett läge när han inte ansåg sig ha kraft att ha gården kvar, i stället för att uppfylla sitt löfte från 1996 så skänkte han hela gården till Anitas ena dotter varvid vi andra stod där med lång näsa, Roland dog 2012. min fråga är om man kan göra något åt ett sånt här svek.

    Rådgivarens svar

    2018-03-30

    Hej och tack för att du vänder dig med din fråga till oss på Fråga Juristen.

    Tyvärr tror jag inte att den muntliga överenskommelse ni ingick i samband med fastighetsöverlåtelsen skulle gå att göra gällande juridiskt. Den överenskommelse som ni gjorde 1996 gick alltså ut på att Roland inte hade rätt att sälja gården till vem som helst utan att han i första hand skulle erbjuda Anita och Linneas barn att köpa gården och i andra hand sälja den för marknadsvärdet. En sådan överenskommelse utgör en förfogandeinskränkning för fastighetsägaren enligt 4 kap. 3 § 3 p jordabalken. För att en förfogandeinskränkning ska bli gällande måste den skrivas in i överlåtelsehandlingen. Då det i detta fall bara rör sig om en muntlig utfästelse från Rolands sida blir den inte gällande. Jag önskar att jag hade kunnat ge dig ett mer positivt besked.

    Vänligen,

    Henrik

    Fru Justicia
    Studentrådgivare Fru Justicia
    Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
    Magnus Ladulåsgatan 65
    Stockholm
    Stockholm
    11827
    Sweden