Kontakta oss
0771-771 070
Kontakta oss
0771-771 070
Sidförslag
  Kontor
   Medarbetare
    Bostad & Fastighet

    Köpa ut delägare ur fastighet - hur går man till väga?

    Hej!
    Hur ska man gå till väga om ett av våra två barn vill bli utlöpt från vårt fritidshus.
     

    Rådgivarens svar

    2020-08-12

    Hej, och stort tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen med din fråga! Jag tolkar dig som att era barn är vuxna och att ni i dagsläget samäger fritidshuset. Regler om köp av fastighet finns i Jordabalken (JB). Nedan följer en redogörelse om hur man kan gå till väga samt vilka formkrav som måste iakttas.

    Värdera fastigheten
    När en delägare önskar bli utköpt brukar det första steget vara att värdera fastigheten. Det finns ingen lag som talar om hur en fastighet ska värderas, men ett vanligt sätt är att kontakta en eller flera mäklare som värderar den åt er. Om ni väljer att låta flera mäklare värdera fastigheten kan sedan ett medelvärde av deras uppskattningar användas som pris på fastigheten.

    Formkrav vid köp av fastighet
    För att ett fastighetsköp ska vara giltigt måste vissa formkrav uppfyllas, 4:1 JB. En köpehandling måste upprättas och i den ska priset och överlåtelseförklaring framgå. Köpehandlingen ska undertecknas av både köparen och säljaren. Därefter måste köparen söka lagfart för fastigheten inom tre månader från köpet, 20:1-2 JB. För att lagfart ska kunna erhållas måste köparen och säljarens underskrifter på köpehandlingen bevittnas av två personer, 20:7 JB.

    Mer information om försäljning av fast egendom finns på Familjens Jurists hemsida. Om ni vill så är ni även varmt välkomna att boka tid hos Familjens Jurist för ytterligare rådgivning. Jag hoppas att du har fått svar på din fråga!

    Fru Justicia
    Studentrådgivare Fru Justicia

    Fråga Juristen är en tjänst där du kan ställa juridiska frågor gratis. Frågorna besvaras av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen utförs efter bästa förmåga och Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder resultatet eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.

    Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
    Magnus Ladulåsgatan 65
    Stockholm
    Stockholm
    11827
    Sweden