Hoppa till innehållet
Bostad & Fastighet

Kontantinsats - Sambobostad

Hej! 

Jag har en sak jag har funderat på som jag undrar om jag kan få svar på.

Min sambo har på ett väldigt plötsligt sätt gjort slut med mig och vi ska nu komma på en lösning på vår boendesituation. Vi äger en bostadsrätt tillsammans där vi båda står på lånet och lägenheten, 50/50. Vi har däremot gått in med olika summor vad gäller kontantinsatsen, där jag gått in med cirka 30% och hon 70%.

Vi skrev under ett samboavtal direkt när vi flyttade in men som jag har förstått det efter att ha läst runt på lite olika sidor betyder ett samboavtal enbart att vi avstår reglerna om bodelning. Det vi däremot aldrig upprättade var ett skuldebrev där det framgår att vi har lagt in olika mycket i kontantinsatsen. Därför undrar jag om jag då har rätt till hälften av kontantinsatsen?

Detta hittade jag på Avtal24: ”Eftersom parterna äger lika mycket var av bostaden är det alltså inte möjligt att avtala i ett äktenskapsförord/samboavtal om att den ena ska får mer än den andra vid en försäljning eller separation. Det går inte heller att hävda att parterna faktiskt äger olika mycket av värdet, trots att parterna har betalat olika mycket. Det beror på att det inte går att skilja ägandet av bostaden i sig från bostadens värde.”

Sen undrar jag också hur man ska ställa sig till all renovering man har gjort i bostadsrätten och diverse kostnader det har inneburit? Det känns också orättvist om min sambo skulle köpa ut mig nu när vi förmodligen skulle gå med förlust och vid ett senare tillfälle sälja den med vinst som jag inte får ta del av. Kan jag vägra bli utköpt om jag hellre vill sälja lägenheten?

Tack.
 

Rådgivarens svar

2019-02-22

Hej och tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga!

Reglerna som besvarar frågan hittar du i sambolagen och samäganderättslagen

Kontantinsatsen 

Det är så som du säger angående kontantinsatsen. I ett samboavtal går det bara att välja om bostaden värde ska fördelas i enlighet med ägarandelarna eller att den delas lika efter nettovärdet. Samboavtalet kan bara gälla sådant som skulle ingå en bodelning. I ditt fall blir halva bostaden din, oavsett hur ert samboavtal ser ut.

Tvångsförsäljning av bostaden 

Den sambo som bäst behöver bostaden kan ha rätt att få överta den i avräkning på sin lott i bodelningen. Om avräkning inte räcker står den övertagande sambon i skuld till den utflyttande sambon med det belopp som återstår. 

Bäst behov avgörs av ett antal faktorer. Till exempel brukar ena sambon har rätt till övertagande om denna har ensam vårdnad över ett barn. Även närheten till sambos arbetsplats och möjlighet till att få boende på annat håll beaktas i behovsprövningen. 

Om ingen av er anses ha bättre behov av bostaden kommer ni att äga den tillsammans med samäganderätt. I ett sådant scenario kan du tvinga fram en försäljning av bostaden, även om din sambo inte skulle vilja det. 

Sammanfattning 

Du har rätt till halva bostadens värde. Om din sambo bedöms ha bättre behov av bostaden kommer hon ha rätt att "köpa ut dig" till marknadsvärde. Om ingen av er bedöms ha bättre behov av bostaden kommer ni äga den tillsammans och då kan du tvinga fram en försäljning. 

För vidare hjälp i bodelningen rekommenderar jag att du tar kontakt med en av våra dukiga jurister. Det kan du göra via den här länken

Jag hoppas att mitt svar har gett dig lite klarhet i situationen.Undrar du över något i svaret kan du använda dig av kommentarsfunktionen. Om du undrar över något helt annat är du varmt välkommen att skicka in en ny fråga. 

Mvh  

 

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.

Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
Magnus Ladulåsgatan 65
Stockholm
Stockholm
11827
Sweden