Kontakta oss
0771-771 070
Kontakta oss
0771-771 070
Sidförslag
  Kontor
   Medarbetare
    Bostad & Fastighet

    Kan man säga upp en inneboende?

    Hej. Jag har en inneboende som flyttade in den 17/8 och vi har skrivit kontrakt med början från det datumet och tillsvidare. Det är tänkt att hon ska bo här 2 år medan hon studerar.
    Mina frågor är då:

    • Kan hon någon gång under den här tiden eller efter 2 år har ätt att vägra att flytta om jag vill säga upp henne?
    • Har jag rätt att höja hyran ( det står 3500:- på kontraktet) ifall hon t.ex börjar att arbeta?

    Rådgivarens svar

    2019-09-10

    Hej, stort tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med dina frågor. Jag har delat in din fråga i två delar, den första delen avser om din inneboende har rätt att bo kvar om du säger upp henne eller när kontraktet går ut, s.k besittningsskydd. Den andra delen avser rätten att ändra hyran. 

    Besittningsskydd

    En förstahandshyresgäst har enigt hyreslagen ett starkt besittningsskydd. Hyresvärden kan inte utan grund tvinga hyresgästen att flytta. Besittningsskyddet bryts dock om hyresgästen exempelvis missköter lägenheten eller inte betalar hyran. För den som hyr ut del av egenbostad är det dock lite annorlunda. Enligt 12 kap. 45 § JB p 3 följer att en hyresgäst som hyr del av upplåtarens egen bostad saknar rätt till förlängning av hyresperioden. Hyresgästen kan då inte tvinga sig till en förlängning när kontraktet gått ut. Om hyresgästen vägrar att flytta kan du framtvinga avhysning vid domstol. 

    Innebär det att du även har rätt att säga upp hyresgästen innan kontraktet löpt ut? 

    Om du hyr ut delar (eller hela) din egenägda bostad blir det lagen om uthyrning av egen bostad som blir tillämplig, privatuthyrningslagen. Men, om du hyr ut mer än en bostad gäller hyreslagen. Enligt privatuthyrningslagen (som jag i ert fall antar är tillämplig utifrån informationen ni angett) gäller en månadsuppsägningstid om hyresgästen vill säga upp kontraktet i förtid och 3 månader om hyresvärden vill säga upp kontraktet. Uppsägningstiden gäller oavsett om ni avtalat om exempelvis två månaders uppsägningstid. Säger ingen av parterna upp kontraktet i förtid gäller ett avtal på bestämd tid tills hyrestiden löpt ut. 

    Rätt att höja hyran

    För att få höja hyran under hyresperioden måste hyresvärden skriftligen meddela hyresgästen om den begärda höjningen. Motsätter sig hyresgästen kan hyresvärden anhängiggöra tvisten hos Hyresnämnden. Hyresnämnden ska då fastställa ett belopp som inte påtagligt överstiger kapital- och driftkostnaderna för bostaden. 

    Slutsats

    • Som inneboende saknar man besittningsskydd 
    • Enligt privatuthyrningslagen gäller en uppsägningstid på en månad för hyresgästen och tre månader för hyresvärden 
    • Vill man som hyresvärd höja hyran måste man meddela hyresgästen skriftligen 

    Hoppas du tycker att du har fått svar på dina frågor, 

    Vänligen, 

    Elna 

    Fru Justicia
    Studentrådgivare Fru Justicia

    Fråga Juristen är en tjänst där du kan ställa juridiska frågor gratis. Frågorna besvaras av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen utförs efter bästa förmåga och svaren utgår från juridiken så som den såg ut då svaret publicerades, gällande rätt kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder resultatet eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.

    Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
    Magnus Ladulåsgatan 65
    Stockholm
    Stockholm
    11827
    Sweden