Hoppa till innehållet
Bostad & Fastighet

Kan man avtala om hur försäljningsvinsten för en fastighet ska fördelas?

Hej. Jag och min fru äger en villa med 60 respektive 40 procent. Om vi avtalar mellan oss att vinsten efter lån och skatt har blivit betald delas lika, gäller det juridiskt? Även om ägandet inte är 50/50?

Rådgivarens svar

2021-04-27

Hej och stort tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga! Nedan följer en redogörelse för vad som gäller.

Huvudregeln är att ägarandelarna avgör

Utgångspunkten är att vinsten vid försäljning av fastigheten ska fördelas i enlighet med ägarandelarna. Står det på lagfarten att du och din fru äger 60% respektive 40% av fastigheten ska alltså vinsten fördelas mellan er på samma sätt.

Stor avtalsfrihet råder

Om ni vill att försäljningsvinsten fördelas på annat sätt mellan er, t ex 50/50, skulle ni kunna ändra ägarförhållandena så att vinsten automatiskt fördelas enligt er önskan. Om ni inte vill göra det finns dock möjligheten att skriva ett samäganderättsavtal. I ett sådant kan ni ange hur ni önskar att vinsten ska fördelas mellan er. Ett sådant avtal blir juridiskt giltigt även om fördelningen av vinsten inte stämmer överens med fördelningen av ägarandelarna då det råder stor avtalsfrihet på området.

Familjens Jurist kan hjälpa till

När ni upprättar ett samäganderättsavtal rekommenderar jag att ni vänder er till Familjens Jurist för hjälp för att säkerställa att avtalet får den effekt ni önskar. Ni är mer än välkomna att boka in en tid för konsultation med någon av våra jurister! 

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.

Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
Magnus Ladulåsgatan 65
Stockholm
Stockholm
11827
Sweden