Min fråga är om jag kan klandra/ogiltigförklara ett förhandsavtal på ny bostadsrättslägenhet på grund av oriktig datering?
Det är ett förhandsavtal på en bostadsrättslägenhet som jag som köpare först har undertecknat och som sedan, vid ett senare tillfälle, undertecknats av två ledamöter i bostadsrättsföreningen. De har undertecknat förhandsavtalet vid olika tillfällen (olika dagar) men de har bara en datering av sina underskrifter som att de undertecknat det vid ett och samma tillfälle/samma dag.
Tack för att du vänder dig till oss med din fråga. Nedan kommer en generell redogörelse följt av en rekommendation i hur du kan gå vidare med ditt ärende.
Generellt kring förhandsavtal
Enligt bostadsrättslagen får en förening ingå avtal om att i framtiden upplåta en bostadsrätt; ett så kallat förhandsavtal. Kravet på förhandsavtalet är, enligt 5 kap 3 §, att det ska vara skriftligt upprättat och innehålla parternas namn, vilken lägenhet som avses, tidpunkt för upplåtelsen, beräknade avgifter samt eventuell förskottsbetalning. Om någon av dessa punkter inte finns med i avtalet är det ogiltigt enligt 5 kap 4 §.
Generellt kring avtal och avtals ingående
Utgångspunkten är att ingångna avtal ska hållas. Beroende på vilken situation avtalet avser och vilka parterna är gäller olika lagar, men avtalslagen fungerar som en sorts bas för hur avtal ingås och berör de grundläggande ogiltighetsgrunderna. Lagen stadgar bland annat att ett avtal kan anses ogiltigt på grund av omständigheter vid avtalets tillkomst.
Din situation
Du har tecknat ett förhandsavtal vilket innehållit en felaktig datering från de två styrelseledamöter som varit part i avtalet. På grund av denna felaktiga datering undrar du om det går att ogiltigförklara avtalet. Min bedömning är att detta inte är skäl för att ogiltigförklara det. Bostadsrättslagen ställer upp ovan nämnda formkrav, men datering är inte ett av dem. Enligt avtalslagens bestämmelser kan förvisso ett avtal ogiltigförklaras på grund av omständigheter vid avtalets tillkomst, men felaktig datering är enligt min bedömning inte tillräckligt starkt skäl för att omständigheterna vid avtalets tillkomst ska tala för att ogiltigförklara avtalet.
Rekommendation
Jag råder dig att prata med föreningen om att få frånträda avtalet istället för att åberopa en ogiltighetsgrund. Om du har fler frågor, eller anser att det finns andra saker som gör att du kan ogiltigförklara avtalet rekommenderar jag dig att boka en tid med Familjens jurist som kan hjälpa dig med alla frågor kring bostadsjuridik.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan ställa juridiska frågor gratis. Frågorna besvaras av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen utförs efter bästa förmåga och svaren utgår från juridiken så som den såg ut då svaret publicerades, gällande rätt kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder resultatet eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.