Hoppa till innehållet
Bostad & Fastighet

Justera ägarandelen vid lägenhetsköp

Hej! Jag och min fästman har precis köpt en bostadsrätt ihop för 8 800 000kr. Vi går in med olika kontantinsatser. Han går in med SEK 880 000 och jag SEK 3 520 000 kr. Resterande belopp lånar vi av banken. Vi kommer inte amortera. 1. Hur delar vi upp det rent procentuellt så det bli rätt med köpekontraktet? Jag har förstått att det procentuella ägandeskapet går att justera retroaktivt (vi har redan undertecknat köpekontraktet hos mäklaren). 2. Måste vi utöver köpekontraktet skriva ett samboavtal där det framgår att vi delat upp ägandeskapet olika under tiden vi är förlovade? 3. Min fästman har två barn från ett tidigare äktenskap. Jag har inga barn men vi planerar att få barn tillsammans. Vi går i giftastankar men har inte hunnit spika ett datum än. Går det att skriva ett äktenskapsförord som träder i kraft dagen vi gifter oss? Jag vill att äktenskapsförordet ska ”skydda” det procentuella ägandeskapet med tanke på att han har barn sedan tidigare. Går det? 4. Andra förslag? Tack på förhand!

Rådgivarens svar

2018-04-22

Stort tack för att du vänder dig till oss med din fråga. Nedan kommer en redogörelse för vad som gäller.

Vad gäller?
Ägandedelen för var och en är enligt samägandelagen 50% som utgångspunkt. Detta innebär att om inget annat avtalas så kommer parterna äga en lika stor del. Eftersom lagen är dispositiv kan man emellertid avtala om något annat. Hur stor ägandedel vardera ska ha varierar och det är upp till bostadsrättsföreningen att, i slutändan, bestämma vad som anses okej eller inte. Man kan justera ägarskapet när som helst så länge styrelsen i föreningen samtycker till detta.

När man är förlovad gäller sambolagens regler under tiden fram till själva vigseln. Om två parter skulle separera under förlovningen kommer sambolagens regler om bodelning gälla om inget annat är avtalat.

Ett äktenskapsförord kan lätt upprättas innan giftermålet. Detta görs i enlighet med 7 kap äktenskapsbalken.

Slutsats
Ni kan justera ägandedelen själva genom avtal. Detta måste emellertid godkännas av föreningen som i de allra flesta fall godkänner olika stora ägarandelar. För att inte sambolagens regler om bodelning ska träda ikraft om ni separerar under förlovning kan ni skriva ett samboavtal som stadgar att bostaden ska delas upp efter ert tycke. Detta går även att skriva in i äktenskapsförordet där ni kan ange vilken procentsats som ska vara enskild egendom och därmed undantas från eventuell bodelning.

Hoppas du fick svar på din fråga. Behöver du vidare hjälp eller om du har ytterligare funderingar är du välkommen att kontakta oss igen så hjälper vi dig vidare. Är det något annat du behöver hjälp med kan du enkelt boka tid hos våra erfarna jurister på Familjens jurist https://juridiktillalla.se/vara-tjanster.

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.

Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
Magnus Ladulåsgatan 65
Stockholm
Stockholm
11827
Sweden