Kontakta oss
0771-771 070
Kontakta oss
0771-771 070
Sidförslag
  Kontor
   Medarbetare
    Bostad & Fastighet

    Hur påverkas vi av att vårt fritidshus får ytterligare en samägare?

    Jag äger ett fritidshus tillsammans med mina två bröder, ett arv från våra föräldrar. Min äldre bror vill sälja sin andel och min yngre bror vi köpa den. Nu vill min yngre bror att hans fru ska vara med och äga i hans andel som nu kommer att bli 2/3 av stugan. Vad jag har förstått innebär detta att vid eventuellt dödsfall av min bror eller skilsmässa i deras äktenskap kommer vårt fritidshus att vara med i en bodelning. Jag undrar vilka nackdelar detta innebär för mig samt vilka fler nackdelar som detta kommer medföra om hans fru går med i ägandet av fritidshuset? Är detta något som jag ska gå med på eller bör jag dra mig ur denna ägandeform?

    Rådgivarens svar

    2020-12-29

    Hej och stort tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga. Nedan följer en redogörelse för vad som gäller.

    Samägande

    I och med att ni är flera som äger fritidshuset rör det sig om samägande och därmed blir samäganderättslagen tillämplig. Av denna lag följer att för alla beslut och åtgärder som rör fritidshuset krävs samtliga ägares samtycke oavsett hur stor deras ägarandel är. Att din yngre brors syster kommer in som samägare till fritidshuset påverkar inte detta förhållande mer än det blir fler viljor att ta hänsyn till. Det kan fungera oproblematiskt om alla är överens om vad som ska göras med fritidshuset men kan bli svårt om man inte är det. En sak att ha i åtanke är att samäganderättslagen möjliggör att en samägare som vill bli utköpt ur fastigheten men där övriga samägare inte har råd till det, kan begära att huset säljs på offentlig auktion trots att de andra motsätter sig det. Vad gäller huruvida andelen i fritidshuset skulle vara med i en eventuell bodelning mellan din bror och hans fru är det sannolikt redan fallet att den skulle vara det även om frun inte skulle gå med som ägare. Din brors andel i huset räknas som giftorättsgods så länge de inte har avtalat om annat i ett äktenskapsförord eller om era föräldrar i ett testamente satte upp som villkor att andelen skulle utgöra hans enskilda egendom.

    Slut ett samäganderättsavtal

    För att förhindra tråkiga konflikter och de komplikationer som samäganderättslagen kan innebära rekommenderar jag att ni upprättar ett samäganderättsavtal, oavsett om din brors fru går in som ägare eller ej. I ett sådant avtal kan man avtala bort de delar av samäganderättslagen som man inte tycker är önskvärda, t ex rätten att begära försäljning på offentlig auktion. Det går även att avtala om andra villkor som man vill ska gälla, t ex att majoritetsbeslut ska gälla vid viktigare åtgärder som rör fritidshuset och liknande.  

    Familjens Jurist kan hjälpa er

    Om ni tycker att ett samäganderättsavtal låter som en bra idé rekommenderar jag att ni vänder er till Familjens Jurist för hjälp med att upprätta ett avtal som passar just er. Det gör ni genom att boka in en tid för ett personligt möte med en jurist hos dem. Om du har frågor kring något annat är du förstås också välkommen att höra av dig till oss på Fråga Juristen igen.

    Fru Justicia
    Studentrådgivare Fru Justicia

    Fråga Juristen är en tjänst där du kan ställa juridiska frågor gratis. Frågorna besvaras av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen utförs efter bästa förmåga och svaren utgår från juridiken så som den såg ut då svaret publicerades, gällande rätt kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder resultatet eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.

    Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
    Magnus Ladulåsgatan 65
    Stockholm
    Stockholm
    11827
    Sweden