Hoppa till innehållet
Bostad & Fastighet

Hur lång är uppsägningstiden vid uthyrning som omfattas av privatuthyrningslagen?

Hej jag har en fråga angående privatuthyrningslagen. Om jag hyr en bostad som omfattas av den lagen och den som äger bostaden kommer den 10 april och säger att senast den 1 juli måste du ha flyttat ut för då behöver min dotter bostaden. Och jag hittar en annan bostad och säger upp mitt boende den 18 april och flyttar den 18 maj. Jag har betalat hyra för hela april och maj men nu har min förra värd kontaktat mig och påstår att jag måste även betala för juni. Är det riktigt av min förra värd att kräva min på ytterligare en hyra? Jag har svarat att jag inte tänker betala för juni då jag sa upp mitt boende den 18 april men då kontrar värden och säger att det var hon som sa upp mig den 10 april. Nu hotar hon med att skicka ett betalningsförläggande till kronofogden. Hur ska jag nu gå tillväga?

Rådgivarens svar

2018-06-03

Hej och tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga!

 

Uppsägningstid vid uthyrning av privat bostad

Lagen om uthyrning av egen bostad (privatuthyrningslagen) gäller hyresavtal där någon utanför näringsverksamhet upplåter en bostadslägenhet för annat än fritidsändamål (se 1 §). Den gäller inte för andrahandsuthyrning av hyresrätter, men för t ex andrahandsuthyrning av bostadsrätter.

Oavsett om hyresavtalet är skrivet på bestämd eller obestämd tid kan det sägas upp (3 §). Uppsägningstiden är en månad för hyresgästen och tre månader för hyresvärden (3 § andra stycket). Det kan dock avtalas om längre uppsägningstid från hyresvärdens sida, dock inte om kortare (detta skulle vara ett ogiltigt avtalsvillkor då det anses vara till nackdel för hyresgästen, se 2 §). Vid uppsägning upphör avtalet gälla vid det månadsskifte som inträffar tidigast efter en/tre månader.

 

Sammanfattning

Om din hyresvärd sagt upp hyresavtalet 10 april upphör avtalet gälla den sista juli – tre månader senare. För att det ska upphöra sista juni måste den vara uppsagd innan april månad påbörjats, tre hela månader måste ha passerats och det upphör vid ett månadsskifte.

Om du sagt upp hyresavtalet 18 april upphör avtalet gälla sista maj – en månad senare.

Om din hyresvärd kräver dig på hyra för även juni månad och därmed inte anser att din uppsägning varit korrekt/giltig kan du kräva att få vara kvar i lägenheten till den sista juli – då hennes uppsägningstid är tre månader. Vill hon istället att du ska vara ute till 1 juli får hon betrakta din uppsägning som giltig och hon kan då inte kräva hyra för juni månad, då du enbart har en månads uppsägningstid. Med hänsyn till att hon skrivit att du ska vara ute till 1 juli kan det tolkas som att hon ber dig säga upp avtalet, då hon själv är för sent ute. Det finns inte heller något som säger att bara för att hon sagt upp avtalet så kan du inte göra det också, och på så sätt förkorta uppsägningstiden. Lagtexten är främst till för att skydda hyresgästen, inte hyresvärden. 

Hoppas du fått svar på din fråga och hör gärna av dig igen om du undrar över något annat! Lycka till!

 

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.

Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
Magnus Ladulåsgatan 65
Stockholm
Stockholm
11827
Sweden