Hoppa till innehållet
Bostad & Fastighet

Har hyresvärden rätt att behålla depositionen?

Hej. Jag har hyrt en möblerad lägenhet i andrahand. Vid min inflytt var lägenheten inte noggrant städad, vilket vi har dokumenterat i pappersformat med underskrifter utav oss hyresgäster. Vi betalade in en deposition. Vid utflytt var hyresvärden inte nöjd med städningen. Jag kom dit och åtgärdade allt hon hade att anmärka och hon godkände sedan städningen. Men nu vill hon inte ge tillbaka depositionen och hänvisar till städningen och skavanker som redan fanns där vid inflytt. Har hon rätt till detta?

Rådgivarens svar

2021-12-28

Hej! Tack för att du ställer din fråga till oss på Fråga juristen. Nedan följer en redogörelse för relevanta lagrum samt förslag på hur du kan gå vidare med din situation.

Vårdplikt

Andrahandsuthyrning av hyresrätter regleras i 12 kap. Jordabalken (Hyreslagen) och andrahandsuthyrning av bostadsrätt i lagen om uthyrning av egen bostad. Den senare av lagarna har ingen bestämmelse om vårdplikt, men man bör ändock ta ledning av lagrummet om detta i Hyreslagen.

Vårdplikten regleras i 12 kap. 24 § Hyreslagen och stadgar att hyresgästen under hyrestiden väl ska vårda lägenheten med vad därtill hör. Denne är skyldig att ersätta all skada som uppkommer genom vållande eller genom vårdslöshet eller försummelse av hyresgästen, någon som hör till hushållet, gästar eller av annan som har blivit insläppt i lägenheten. Hyresvärden har bevisbördan för att skadan uppstått under den tid den aktuelle hyresgästen nyttjat lägenheten, men av NJA 1975 s. 657 framgår att värden inte har hela bevisbördan för att det är hyresgästen som har orsakat skadan. Hyresgästen kan till exempel inte gå fri från ansvar bara genom att hävda att skadan berott på en olyckshändelse.

Det finns ingen bestämmelse i lag om deposition, men man brukar ofta ta med en bestämmelse om deposition i hyreskontraktet och betala en sådan i samband med uthyrning. Det blir som ett separat depositionsavtal. Depositionsavtalets funktion är vanligtvis att täcka de eventuella kostnader som blir om hyresgästen inte fullgör sin vårdplikt, det är således en ekonomisk säkerhet för hyresvärden. Deposition kan exempelvis täcka förstörda inventarier eller undermålig flyttstädning. Ibland anges dock exakt vad depositionen ska omfatta i depositionsavtalet.

Din situation

Det framkommer inte om du hyr ut en hyresrätt eller en bostadsrätt i andra hand, men oavsett är alltså 24 § i Hyreslagen intressant. Vad gäller städningen har ju detta åtgärdats med hyresvärdens godkännande, varför det kan argumenteras för att vårdplikten därför uppfyllts. Det framkommer emellertid inte om städningsåtgärderna inneburit några merkostnader för hyresvärden, exempelvis i förlorad hyra på grund av uppskjutet tillträde för ny hyresgäst, vilket skulle kunna spela in. Vad gäller skavankerna så menar du att detta dokumenterats och att hyresgästerna skrivit under. Dokumentet är till dig som hyresgästs fördel, men det hade varit ännu bättre om hyresvärden också skrivit under det dokumentet samt att det fanns foton med datumstämpel på skavankerna.

Rekommendation

Utan samtliga omständigheter är det svårt att göra en korrekt bedömning av hyresvärdens respektive hyresgästens rätt i detta fall. Jag skulle dock råda dig att först se över om hyreskontraktet säger något specifikt om hyresvärdens rätt att behålla deposition. Ger inte det någon ledning kan du som hyresgäst försöka prata med hyresvärden och hänvisa till det som tagits upp här ovan. Som sista möjlighet kan du ta hjälp av Kronofogdemyndigheten. Du kan hos dem ansöka om betalningsföreläggande och således begära att hyresvärden betalar tillbaka hela eller delar av depositionen. Mer information om betalningsföreläggande finner du på Kronofogdemyndighetens hemsida.

Juristerna hos Familjens jurist är duktiga på hyresvtal och kan hjälpa dig vid ytterligare frågor. Det är bara att boka en tid med Familjens jurist.

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.

Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
Magnus Ladulåsgatan 65
Stockholm
Stockholm
11827
Sweden