Hoppa till innehållet
Bostad & Fastighet

God sed i hyresförhållandet

Hej! Vi befinner oss i en lägenhetstvist. Har rättegång hos hovrätten inom kort. Pga att det bor en familj olovligt i vår lägenhet. Hyresvärden ser detta som en olovlig andrahansuthyrning. Detta stämmer ej. Dom tog sig in i lgh när vi var utomlands, vi hade lämnat nycklar till gemensam bekant i förtroende att ha koll på post etc tills vi kom tillbaka. På så sätt kom de in i lgh. Nu vägrar dom flytta ut och hyresvärden vill vräka oss till vilket pris som helst. Personerna i lgh har även stulit möbler , personliga ting från oss. Och undanhållit post från oss. Så vi vill inte att någon post går dit.Frågan är nu: jag har fått mejl om ärenden om renovering i prövningslgh på mitt namn som jag inte har beställt! Känns kränkande. Och någon har tagit ut extranycklar till min lgh!? Jag vet att när vi som tom står på kontraktet ska ta ut nycklar visar vi upp leg. Hur har denne person gjort?? Är detta tillåtet under en pågående tvist undrar vi?! Och jag undrar god sed i hyresförhållanden vad innebär detta och varför har vi inte fått tagit del av besittningsskyddet. Hyresvärden vägrar att få ut de ur lgh. Hen har tom gett dem tillåtelse att betala hyra och bo kvar. Hen menar att det är vårt ansvar att få ut dem.. vi har försökt med alla lagliga medel men inget resultat tyvärr. Uppskattar all hjälp. Mvh Nour

Rådgivarens svar

2017-12-14

Hej!

Tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga.

Jag beklagar att du har hamnat i den här tråkiga och uppslitande situationen. Din fråga rymmer många frågeställningar och jag ska försöka besvara några av dem. Angående de personer som uppehåller sig i din lägenhet utan din tillåtelse ska jag försöka förklara vad du kan göra för att bli av med dem utifrån bestämmelser i brottsbalken (BrB). De frågor du har om bl.a. besittningsskydd och god sed i hyresförhållande behandlas i 12 kap. jordabalken (JB), som även kallas för hyreslagen.  

Det finns åtminstone två sätt att bli av med de personerna som bor i din lägenhet utan ditt tillstånd. För det första kan du polisanmäla dem eftersom det troligtvis kan röra sig om ett hemfridsbrott enligt 4 kap. 6§ BrB, samt stöld 8 kap. 1§ BrB. Även andra brottsrubriceringar är tänkbara. Ett annat alternativ är att du ber dem att genast avlägsna sig från lägenheten. Om de vägrar att lämna bostaden efter tillsägelse har du hamnat i en nödvärnssituation som ger dig rätt att använda kroppskraft (eller annat proportionerligt våld) för att avlägsna dem från lägenheten (24 kap. 1§ 4p. BrB). Jag rekommenderar dig att i första hand polisanmäla händelserna eftersom det i detta läge under pågående tvist kan vara svårt att avgöra vem som faktiskt har rätt till lägenheten.

God sed i hyresförhållande är en regel som finns inskriven i 12 kap. 46§ 10p. JB. Generellt sett har hyresgäster en stark lagskyddad rätt till sin bostad, ett så kallat besittningsskydd, som gör det svårt för hyresvärden säga upp hyresgästen. Tanken från lagstiftaren är att människor ska skyddas från godtyckliga uppsägningar och att känna sig trygga i att deras boende är bestående. För att komma till åtnjutande av lagens skydd är det dock nödvändigt att du faktiskt bor i lägenheten och har ett behov av den som permanent bostad. Om du däremot endast använder lägenheten som övernattningslägenhet under somrarna har du inte lika starkt skydd. Om din hyresvärd anser att han har rätt att säga upp ditt kontrakt med stöd av detta lagrum kommer domstolen göra en intresseavvägning mellan ditt och hyresvärdens behov av lägenheten. Det är omöjligt att säga hur utfallet blir i din situation utan att ta reda på mer om hur du använder lägenheten.

Du har generellt sett rätt att bo kvar i din lägenhet tills tvisten är slutligen avgjord (12 kap. 50§ JB). I vissa fall kan dock hyresnämnden besluta att hyresavtalet ska upphöra i förtid. Om det framgår i domen från hyresnämnden att hyresavtalet ska upphöra innan tvisten har avgjorts har hyresvärden även möjlighet att ge ut nycklar till den nya hyresgästen.

För att helt rättvist besvara dina frågor skulle jag behöva tillgång till domen från hyresnämnden (jag antar att det finns en sådan eftersom ni snart ska pröva ärendet i hovrätten). Jag hoppas ändå att mitt svar ger dig viss vägledning. Tveka inte att ställa fler frågor här om det är något du anser vara obesvarat. Du kan även vända dig till någon av våra fastighetsjurister här om du vill boka tid för rådgivning.   

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.

Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
Magnus Ladulåsgatan 65
Stockholm
Stockholm
11827
Sweden