Kontakta oss
0771-771 070
Kontakta oss
0771-771 070
Sidförslag
  Kontor
   Medarbetare
    Bostad & Fastighet

    Gåva av fastighet

    Jag har två söner. Jag ska sälja min bostad och ge insatsen (två miljoner) till ena sonen. De pengarna är även allt jag har som förmögenhet. Går det att göra ett gåvobrev till honom innan försäljning? Vad behöver jag göra?

    Rådgivarens svar

    2020-03-31

    Hej och stort tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga! Nedan kommer jag gå igenom reglerna kring gåva, och hur en sådan blir giltig. Sedan kommer jag redogöra för min bedömning i din situation.

    Gåva och gåvobrev

    Att överlåta egendom, exempelvis en fastighet, genom en gåva innebär att äganderätten övergår utan en motprestation från mottagaren.

    Vad gäller gåva av fastighet gäller följande. Ska fastigheten överlåtas innan en försäljning tillämpas reglerna i jordabalken 4 kap. I så fall måste vissa formkrav vara uppfyllda för att gåvan ska vara giltig. Fast egendom ska bland annat ges bort genom att en skriftlig handling upprättas. Vanligtvis upprättas ett gåvobrev mellan parterna, där gåvogivaren genom en överlåtelseförklaring förklarar att gåvan överlåtes till gåvotagaren.

    Ska insatsen som funnits i en fastighet istället överlåtas efter försäljningen, blir det en gåva av lös egendom (pengar). En sådan gåva är formlös, och det krävs därmed inget gåvobrev.

    Vad gäller att upprätta ett gåvobrev för att i framtiden, när fastigheten har sålts, ge bort insatsen (pengarna) till en gåvotagare gäller följande. Av gåvolagen 1 § framgår att utfästelser om gåva som huvudregel inte är bindande. Gåvan måste med andra ord överlämnas för att bli giltig. Det finns emellertid undantag till denna huvudregel. Har utfästelsen gjorts i skuldebrev eller annan urkund kan utfästelsen bli bindande. 

    Sammanfattning och rådgivning

    Sammanfattningsvis är min bedömning följande. Det finns olika alternativ för dig att ge din son en gåva. Antingen kan du ge bort fastigheten genom ett gåvobrev före försäljning. Du kan även ge honom pengarna efter att fastigheten sålts, alternativt skriftligen utfästa att du vill ge honom en ekonomisk gåva.

    Hoppas att du känner att du har fått svar på din fråga! Känner du att du behöver ytterligare juridisk rådgivning, exempelvis hjälp med att upprätta ett gåvobrev eller ett skuldebrev, kan du boka en tid hos en av våra jurister på Familjens Jurist.

    Fru Justicia
    Studentrådgivare Fru Justicia

    Fråga Juristen är en tjänst där du kan ställa juridiska frågor gratis. Frågorna besvaras av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen utförs efter bästa förmåga och svaren utgår från juridiken så som den såg ut då svaret publicerades, gällande rätt kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder resultatet eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.

    Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
    Magnus Ladulåsgatan 65
    Stockholm
    Stockholm
    11827
    Sweden