Hoppa till innehållet
Bostad & Fastighet

Fråga om privatuthyrningslagen och villkor som ska tolkas till hyresgästens fördel

Jag hyr en lägenhet i andrahand och har betalat en depostion om en månadshyra. I kontraktet står det uppsägningstid 3 månader. Men jag har läst att privatuthyrningslagen säger att ett avtal alltid måste vara till fördel för hyresgästen, så nu vill jag säga upp lägenheten med en månads uppsägningstid. Och kan jag då be hyresvärden använda depositionen som den sista hyran? Det står inget särskilt avtalat om depositionen.. Alltså jag har rätt att säga upp lägenheten idag 11/2 och den sista dagen blir då 31/3? Mvh

Rådgivarens svar

2019-02-21

Hej,

Tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga.

Privatuthyrningslagen eller hyreslagen

Privatuthyrningslagen är tillämplig vid uthyrning av en bostadsrätt i andra hand. Lagen gäller dock inte upplåtelse av en hyresrätt i andra hand, då gäller istället hyreslagen (12 kap. Jordabalken). Hyreslagen är också tillämplig i alla delar där privatuthyrningslagen inte reglerar hyresförhållandet. 

Privatuthyrningslagen innehåller avvikande regler för uppsägning jämfört med hyreslagen. Det är därför viktigt att skilja på om lägenheten du hyr är en bostadsrätt eller hyresrätt. Av din fråga verkar det som att du har koll på detta och att det är privatuthyrningslagen som gäller, om så inte är fallet är du välkommen att ställa en ny fråga. 

Om du hyr en bostadsrätt i andra hand

Som du säger är privatuthyrningslagen tvingande till hyresgästens fördel. Detta framgår av 2 §. Lagen utgör ett minimiskydd för hyresgästen som innebär att om något i hyresavtalet strider mot lagen och är till nackdel för hyresgästen, är hyresgästen inte bunden av avtalet i den delen. 

Enligt 3 § får hyresgästen säga upp avtalet att upphöra att gälla vid månadsskiftet som inträffar tidigast efter en månad från uppsägning. Detta betyder att den uppsägningstid som ni har avtalat om är till nackdel för dig, och du är därför inte bunden av det avtalsvillkoret. Konsekvensen av det är precis som du säger att om du säger upp avtalet 11/2, upphör avtalet att gälla 31/3.

Depositionen

Det finns inga regler om deposition i varken privatuthyrningslagen eller hyreslagen utan det betraktas som ett avtal som är separat från själva hyresavtalet. Depositionen brukar vanligtvis betalas som säkerhet för hyresvärden ifall hyresgästen har skadat lägenheten på ett onormalt sätt som behöver åtgärdas. En deposition är alltså inte det samma som en hyresbetalning, även om hyresvärden kan använda depositionen om hyresgästen inte har betalt sin hyra. Ni kan såklart komma överens om att depositionen ska användas till sista hyran, men om hyresvärden anser att du är ersättningsskyldig för skador efter att du har flyttat ut har denne ingen säkerhet kvar men du har fortfarande ett ansvar att ersätta skador som inte kan anses vara normalt slitage (Se 24 § Hyreslagen). 

Hoppas du fick svar på dina frågor, annars är du mer än välkommen att ställa en ny. 

Vänliga hälsningar, 
Sandra 

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.

Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
Magnus Ladulåsgatan 65
Stockholm
Stockholm
11827
Sweden