Kontakta oss
0771-771 070
Kontakta oss
0771-771 070
Sidförslag
  Kontor
   Medarbetare
    Bostad & Fastighet

    Fotografera hyresgästs lägenhet inför försäljning

    Jag hyr ut min bostadsrätt i andrahand och undrar om jag har rätt att gå in i lägenheten för att fotografera inför försäljning via mäklare innan min hyresgäst kontrakt gått ut?

    Rådgivarens svar

    2020-01-29

    Hej och tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga. Nedan följer en redogörelse för vad som gäller i ditt fall och hur du kan gå vidare.

    Hyresvärdens rätt att gå in i lägenheten

    Uthyrning av bostadsrätt i andra hand följer i många fall reglerna i 12 kap. jordabalken, JB, som annars gäller hyresrätter. Under vissa förutsättningar som regleras i 12 kap. 26 § JB har hyresvärden rätt att gå in lägenheten. Bland annat säger den här lagregeln att hyresgästen är skyldig att låta visa lägenheten på lämplig tid när lägenheten är ledig till uthyrning. Eftersom begreppet är "när lägenheten är ledig till uthyrning" brukar det anses att någon skyldighet för hyresgästen att lämna tillträde inte finns pga. en planerad försäljning av lägenheten. Det är också ett något oklart rättsläge om man ska kunna likställa fotografering av lägenheten med att låta visa lägenheten, vilket innebär att det är osäkert om man kan kräva av en hyresgäst att den ska släppa in hyresvärden för att fotografera av lägenheten. Att gå in i någons hem utan deras tillstånd kan innebära att man gör sig skyldig till hemfridsbrott (4 kap. 6 § 1 st. brottsbalken).

    Sammanfattning och hur du kan göra

    Med tanke på det något oklara rättsläget samt eftersom det rör sig om en försäljning av lägenheten är det är alltså tveksamt om du kan kräva av hyresgästen att få komma in och fotografera. I vilket fall bör du alltid gå in i lägenheten med hyresgästens samtycke så det inte riskerar att betraktas som hemfridsbrott. 

    Det bästa är förmodligen att försöka komma överens med hyresgästen om att få komma och fotografera lägenheten. Om du har fler funderingar kring det hyresavtal du har och vill ta hjälp av en jurist kan du kontakta Familjen Jurist som bland annat jobbar med bostadsrättsjuridik och även hyresavtal för att boka tid

    Fru Justicia
    Studentrådgivare Fru Justicia

    Fråga Juristen är en tjänst där du kan ställa juridiska frågor gratis. Frågorna besvaras av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen utförs efter bästa förmåga och Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder resultatet eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.

    Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
    Magnus Ladulåsgatan 65
    Stockholm
    Stockholm
    11827
    Sweden