Hoppa till innehållet
Bostad & Fastighet

Försäljning av lägenhet i Spanien

Hej
Jag har nyligen blivit sambo här i Sverige i ett hus som vi köpt 50/50. Nu vill min sambo också äga 50/50 i den lägenhet som jag köpte i Spanien för två år sedan så han vill köpa in sig på 50% av det jag köpte den för, hur gör man det på smidigaste sätt?

Rådgivarens svar

2018-12-09

Hej! Tack för att du valt att vända dig till Fråga Juristen med din fråga. Jag ber om ursäkt för att svaret har dröjt något.

Som jag förstår dig vill din sambo bli delägare i din lägenhet i Spanien och han vill köpa halva lägenheten för halva det pris du betalade vid inköpstillfället. Denna försäljning omfattas av spansk köprätt och Fråga Juristen svarar i huvudsak på frågor om svensk rätt. Jag kommer försöka svara på din fråga så gott jag kan ändå och anger nedan var du kan vända dig för vidare hjälp med ditt ärende.

Om försäljning av lägenhet i Spanien
Det är viktigt att den spanska lagfarten är korrekt om den senare ska säljas eller testamenteras bort. Därför ska försäljningen göras med hjälp av spanska skattemyndigheten. Alla förändringar som görs i ägandeskap är endast giltigt om det legaliseras hos en spansk Notarie och registreras i fastighetsregistret.

Vid försäljning ska Skattemyndigheten fastställa ett minimivärde som du kan sälja för. Minimivärdet måste betalas av köparen, genom bankväxel eller överföring. En kopia av denna transaktion ska skickas till Notarien för att bevisa att det är en skentransaktion i syfte att undvika gåvoskatt. Köparen ska även stå för de juridiska kostnaderna, Notariekostnader och en överföringsskatt på 10%.  

Vad gäller försäljningssumman, vilken jag förstår ni redan har diskuterat, behöver ni som sagt tänka på det nämnda minimivärdet som spanska skattemyndigheten fastställer. I övrigt gäller avtalsfrihet och ni kan internt komma överens om din sambo ska betala halva anskaffningsvärdet, taxeringsvärdet eller marknadsvärdet.

Samäganderättsavtal, prorogationsavtal och lagvalsavtal
I övrigt vill jag tipsa er om att upprätta ett samäganderättsavtal som reglerar de juridiska frågeställningar som kan uppstå vid ett ägande av bostadsrätt. Ni väljer själva vad avtalet ska reglera utifrån vad ni anser lämpligt. Exempel på vad samäganderättsavtal kan reglera: vem som sköter egendomens skötsel och förvaltning och om ansvaret ska fördelas i perioder, betalning av drift och underhåll, förköpsrätt om ni vill sälja lägenheten, rätt till skadestånd m.m.

När ni har fast egendom i Spanien kan det även vara en god idé att avtala om dels vilken domstol som ska vara behörig att pröva tvister som uppstår (prorogationsavtal) och dels vilken lag ni vill ska vara tillämplig på avtalet (lagvalsavtal).

Som ni märker är det många saker att tänka på vid försäljning och ägande av fast egendom utomlands. Jag rekommenderar er att ta hjälp av erfarna jurister för att få till stånd en korrekt försäljning och även för att reglera avtalsförhållandet er emellan. Familjens jurist har en Utlandsenhet som är specialiserad på dessa frågor, och som även har samarbetar med advokatbyråer i Spanien. Klicka här för att läsa mer om och kontakta Utlandsenheten.

Jag hoppas detta ger er lite klarhet i situationen! 
Vänliga hälsningar,
Joanna

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.

Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
Magnus Ladulåsgatan 65
Stockholm
Stockholm
11827
Sweden