Min dotter köpte ett hus på ofri grund för 12 år sedan.
P.g.a att den dåvarande säljaren inte anmälde detta till skatteverket,
så har hon inte betalat skatt för huset under alla dessa år.
Hon ska nu sälja huset.
Hur ska hon göra för att allt ska bli rätt, behöver hon anmäla att hon
har ägt huset så länge, eller behöver hon bara anmäla att hon har sålt huset?
Stort tack för att du vänder dig till oss med din fråga!
Försäljning av hus på ofri grund
Jag tog mig friheten att fråga Skatteverket precis din fråga (fast utan att nämna dig såklart). Så här löd deras svar:
Hej,
Det är säljaren som bör anmäla överlåtelsen men köparen kan också göra det. Om det inte görs får säljaren betala fastighetsavgiften i sin deklaration och då brukar säljaren reagera och skicka in köpekontraktet till oss. Det kan också vara så att köparen behöver visa att de äger fastigheten och att det är registrerat hos oss. Det kan ju köparen inte göra om säljaren står som ägare hos oss.
Med vänliga hälsningar
Som jag tolkar deras svar kommer din dotter inte att behöva betala någon skatt för de tidigare åren eftersom den är betald av säljaren via dennes deklaration. Till det bör tilläggas att skatteskulder preskriberas efter fem år, d.v.s. oavsett om säljaren har betalt fastighetsskatten eller inte så kommer din dotter att behöva betala för maximalt fem år. Eftersom den slutliga skatten fastställs efter taxeringsåret kommer hon antagligen att få betala något års skatt, det är i så fall oundvikligt. Men det bör inte uppstå en enorm skattebörda vid försäljningen.
Jag hoppas att det var någorlunda svar på din fråga. För ett mer utvecklat svar hänvisar jag dig till Skatteverket. De har bäst kunskaper kring sin verksamhet. Om du har någon ytterligare fundering är du dock välkommen att återkomma till oss med en ny fråga.
Med vänlig hälsning,
Helmer
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.