Kontakta oss
0771-771 070
Kontakta oss
0771-771 070
Sidförslag
  Kontor
   Medarbetare
    Bostad & Fastighet

    Försäljning av hus på ofri grund

    Min dotter köpte ett hus på ofri grund för 12 år sedan.
    P.g.a att den dåvarande säljaren inte anmälde detta till skatteverket,
    så har hon inte betalat skatt för huset under alla dessa år.
    Hon ska nu sälja huset.
    Hur ska hon göra för att allt ska bli rätt, behöver hon anmäla att hon
    har ägt huset så länge, eller behöver hon bara anmäla att hon har sålt huset?

    Rådgivarens svar

    2019-04-16

    Stort tack för att du vänder dig till oss med din fråga!

    Försäljning av hus på ofri grund

    Jag tog mig friheten att fråga Skatteverket precis din fråga (fast utan att nämna dig såklart). Så här löd deras svar:

    Hej,

    Det är säljaren som bör anmäla överlåtelsen men köparen kan också göra det. Om det inte görs får säljaren betala fastighetsavgiften i sin deklaration och då brukar säljaren reagera och skicka in köpekontraktet till oss. Det kan också vara så att köparen behöver visa att de äger fastigheten och att det är registrerat hos oss. Det kan ju köparen inte göra om säljaren står som ägare hos oss.

    Med vänliga hälsningar

    Som jag tolkar deras svar kommer din dotter inte att behöva betala någon skatt för de tidigare åren eftersom den är betald av säljaren via dennes deklaration. Till det bör tilläggas att skatteskulder preskriberas efter fem år, d.v.s. oavsett om säljaren har betalt fastighetsskatten eller inte så kommer din dotter att behöva betala för maximalt fem år. Eftersom den slutliga skatten fastställs efter taxeringsåret kommer hon antagligen att få betala något års skatt, det är i så fall oundvikligt. Men det bör inte uppstå en enorm skattebörda vid försäljningen.

    Jag hoppas att det var någorlunda svar på din fråga. För ett mer utvecklat svar hänvisar jag dig till Skatteverket. De har bäst kunskaper kring sin verksamhet. Om du har någon ytterligare fundering är du dock välkommen att återkomma till oss med en ny fråga.

    Med vänlig hälsning,
    Helmer

    Fru Justicia
    Studentrådgivare Fru Justicia

    Fråga Juristen är en tjänst där du kan ställa juridiska frågor gratis. Frågorna besvaras av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen utförs efter bästa förmåga och svaren utgår från juridiken så som den såg ut då svaret publicerades, gällande rätt kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder resultatet eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.

    Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
    Magnus Ladulåsgatan 65
    Stockholm
    Stockholm
    11827
    Sweden