Kontakta oss
0771-771 070
Kontakta oss
0771-771 070
Sidförslag
  Kontor
   Medarbetare
    Bostad & Fastighet

    Får min sambo köra ut mig ur vår bostad utan att ersätta mig?

    Hej,
    Jag har blivit utslängd från min sambos hus. Han köpte huset när vi var sambo i ett hus ägt av båda, men köpte detta helt själv. Vi byggde förra sommaren en pool vid den fastigheten för gemensamt bruk, som betalats lika mycket av båda. Till stor del användes pengar från försäljning av husvagn som stod skriven på sambon, men betalats av båda. Jag förde över pengar till säljaren vid köpet. Resterande kostnad har vi delat lika.
    Nu hävdar han att jag inte har rätt till min del av poolen, och jag undrar vad lagen säger.

     

    Rådgivarens svar

    2020-08-15

    Hej och tack för att du vänder dig till oss med din fråga. Nedan kommer en generell redogörelse följt av en rekommendation i hur du kan gå vidare ed ditt ärende.

    Sambolagen och samboegendom

    Om två personer som stadigvarande lever i ett parförhållande och har ett gemensamt hushåll är de enligt sambolagens bestämmelser att betraktas som sambor. Sambolagen är dispositiv, vilket innebär att man kan avtala bort från lagen eller delar av lagen. För att något ska betraktas som samboegendom ska föremålet vara införskaffat för gemensam användning. Det spelar ingen roll om det bara är den ena sambon som betalat för föremålet, eller för den delen står på ett kontrakt. En bostadsrätt eller en hyresrätt som införskaffats för gemensam användning, och där inget avtal som uttrycker att det bara är den ena sambons egendom, är således samboegendom. 

    Vem får behålla bostaden?

    Om samboförhållandet upphör och någon av samborna begär bodelning ska så ske. Om man inte är överens kan man söka om en bodelningsförrättare hos tingsrätten. 

    Om båda samborna vill behålla bostaden är det den personen som har störst behov av bostaden som får behålla denna. Det går inte att ge ett entydigt svar på vad som ingår i bedömningen, men att ha barn, möjlighet att skaffa ny bostad och ekonomi i övrigt är sådant som brukar spela in. 

    Din situation

    Du beskriver i din fråga att ni levde som sambor i ett gemensamt ägt hus, varefter din före detta sambo köpte ett nytt hus som ni båda flyttade in i. Hen har nu bett dig att flytta och menar att du inte har rätt till vare sig hus eller delar av hus (i detta fall poolen). Av frågan framgår inte huruvida ni har avtalat bort från sambolagen - genom så kallat samboavtal - eller inte. Om det finns ett avtal skrivet mellan er som uttrycker att sambolagens bestämmelser inte ska tillämpas, eller att huset utgör din före detta sambos enskilda egendom kan du inte hävda rätt till vare sig pool eller hus. Om det däremot inte finns något avtal skrivet har du som utgångspunkt rätt till hälften av husets värde. I praktiken innebär det att en av er får ersätta den andra för halva bostadens nuvarande värde. 

    Rekommendation

    Jag råder dig att undersöka om ni har ett samboavtal skrivet och att tala med din före detta sambo om den uppkomna situationen. Om du behöver mer hjälp kring frågor kring bodelning och samboavtal kan du kontakta Familjens jurist så hjälper de dig vidare.


     

    Fru Justicia
    Studentrådgivare Fru Justicia
    Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
    Magnus Ladulåsgatan 65
    Stockholm
    Stockholm
    11827
    Sweden