Hej ! Vid ett jordbruksarrende. Har jordägaren rätt att sätta upp vägspärrar till den arrenderade marken, 10 år efter arrendet påbörjats, ifall arrendatorn anser att detta hindrar och försvårar tillträdet till den arrenderade marken?
Hej och ett stort tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga. Jag kommer nedan redogöra för de centrala delar som din fråga rör för att sedan applicera det på din situation och slutligen komma med en rekommendation utifrån din frågeställning.
Allmänt arrende
Inledande bestämmelser kring arrende går att finna i 8 kap Jordabalken. Vidare regleras jordbruksarrende i 9 kap Jordabalken.
Enligt 8:3 Jordabalken ska ett avtal om jordbruksarrende upprättas skriftligt. I samma paragraf framgår att alla avtalsvillkor ska vara nedtecknade. En huvudprincip som rör avtal är att de ska hållas. Det innebär att en part som bryter mot ett avtal kan göra sig skyldig för avtalsbrott.
Din situation
Det är väldigt svårt att utifrån informationen i din fråga svara på vad du och jordägaren avtalat om i ert arrendeavtal. Jag tänker att en av de grundläggande saker som ingår i avtal om arrende är att du ska ha tillgång till den arrenderade marken. Om jordägaren på något sätt försvårar detta tillträde kan man argumentera för att personen indirekt bryter mot det som avtalets eftersom du får förhindrad tillgång till den arrenderade marken.
Rekommendation
Först om främst tycker jag att du ska samtala med jordägaren för att se vad ni kommit överens om och förklara att dessa vägspärrar hindrar dig från att nå den arrenderade marken. Det kan här vara klokt att innan se över ert avtal och bli införstådd med vad som gäller. Om ni fortfarande inte kan komma överens går det alltid att vända sig till arrendenämnden som hanterar tvister mellan arrendatorer och jordägare.
Det kan även vara klokt att kontakta en jurist kunnig inom arrende och fastighetsrätt för att få en bättre överblick av din situation och omständigheterna runt det.
Familjens jurist har gedigen erfarenhet av fastighetsrätt och bistår gärna med hjälp.
Jag hoppas du upplever att du har fått svar på din fråga. Om jag missuppfattat dig på något vis går det jättebra att ställa en ny fråga.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan ställa juridiska frågor gratis. Frågorna besvaras av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen utförs efter bästa förmåga och svaren utgår från juridiken så som den såg ut då svaret publicerades, gällande rätt kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder resultatet eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.