Hoppa till innehållet
Bostad & Fastighet

Får hyresvärden gå in i min lägenhet utan tillstånd?

Har fastighetsägaren (jag bor i hyresrätt) rätt att skicka in hantverkare/vaktmästare trots att jag uttryckligen sagt att de inte får gå in i mitt hem? Det skulle utföras underhåll, men ingenting som var akut eller en säkerhetsrisk, jag blev förvarnad 5 dagar innan, kontaktade ägaren och fick ett okej från dem att de inte fick gå in. Trots detta när jag kommer hem från jobbet så ser jag att de varit här ändå, flyttat runt på mina saker osv. Hur gäller rätten till hemfrid här? Får de göra hur de vill eftersom dom äger stället? Kan lägga till att detta inte är första gången det har hänt, har även vaknat av att det står vaktmästare i mitt vardagsrum, då utan förvarning eller anledning till varför de var där.

Rådgivarens svar

2021-08-19

Hej och tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga. Nedan kommer en redogörelse för relevanta lagbestämmelser och sedan en rekommendation utifrån din situation.

Allmänt om hyresförhållandet

Bestämmelser om hyresförhållandet finns i 12 kap. jordabalken, även kallad hyreslagen. Utgångspunkten är att hyresgästen ensam disponerar över lägenheten under hyrestiden, och att hyresvärden behöver hyresgästens godkännande för att gå in i lägenheten. I vissa situationer finns dock en skyldighet att släppa in hyresvärden.

Kan hyresvärden gå in i bostaden utan tillstånd?

Enligt 26 § 1 st. hyreslagen har hyresvärden, under vissa förutsättningar, rätt att gå in bostaden som hyrs ut utan uppskov. En sådan situation kan vara för att få tillträde vid brådskande förbättringsarbeten som inte kan skjutas upp utan skada, exempelvis vattenskador. Hyresvärden har även rätt att gå in i lägenheten för att utöva nödvändig tillsyn, vilket exempelvis kan vara att genomföra en rutinbesiktning.

Om det är mindre brådskande förbättringsarbeten behöver hyresvärden säga till en månad i förväg och få tillstånd av hyresgästen för att få gå in i lägenheten (26 § 2 st. hyreslagen). Om hyresgästen drabbas av skada till följds av att hyresvärden utför sådant arbete har hyresgästen rätt till ersättning för skadan. Skadeståndsregeln är tvingande och kan inte avtalas bort. Det gäller däremot inte om hyresvärden har åtagit sig att utföra arbetet för hyresgästen. När hyresvärden ska utföra arbete i lägenheten har denne en skyldighet att se till att hyresgästen inte störs onödigt mycket av det (26 § 3 st. hyreslagen).

Vad händer om hyresgästen vägrar?

Vägrar hyresgästen släppa in hyresvärden, trots att hyresvärden har skäl att komma in i lägenheten, får hyresvärden vända sig till Kronofogden och begära handräckning för att komma in i lägenheten (26 § 5 st. hyreslagen).

Om hyresvärden har skäl att komma in i lägenheten kan hyresrätten förverkas om hyresgästen vägrar tillträde till lägenheten och inte kan visa någon giltig ursäkt till varför hen vägrat(42 § 1 st. 10 p. hyreslagen). Då krävs att hyresvärden har iakttagit tidsfristerna enligt 26 § hyreslagen.

Hemfridsbrott

Att gå in i hyresgästens bostad utan deras tillstånd kan innebära att man gör sig skyldig till hemfridsbrott (4 kap. 6 § 1 st. brottsbalken). Detta oavsett om man själv är ägare till egendomen man går in i.   

Sammanfattning

Utgångspunkten är att hyresvärden måste få tillstånd av hyresgästen för att få gå in i lägenheten. Hyresvärden har under vissa omständigheter rätt att gå in i bostaden utan godkännande. Det krävs då att det rör sig om arbete som inte kan väntas med, eller för att genomföra nödvändig tillsyn. Om det inte är så brådskande arbete behöver hyresvärden meddela om besöket en månad i förväg och få tillstånd att gå in i lägenheten.

Din situation

Jag tolkar din fråga som att hyresvärdens arbete inte var av akut slag eller för att utöva nödvändig tillsyn. I så fall krävs det att hyresvärden meddelar dig en månad i förväg och får ditt tillstånd. Om du har sagt nej har hyresvärden inte rätt att gå in i lägenheten, särskilt om tidsfristen inte har respekterats. Däremot blir bedömningen annorlunda om hyresvärden genomförde arbete som hen enligt lag har rätt att genomföra utan ditt tillstånd.

Min rekommendation är att du kontaktar hyresvärden och frågar varför hen gick in i din bostad utan ditt godkännande. Om det inte var för att utföra akut arbete eller nödvändig tillsyn bör du tydligt säga till att det inte är okej att hyresvärden går in i din bostad utan ditt tillstånd. Om hyresvärden ändå går in utan tillstånd kan du polisanmäla händelsen.

Jag hoppas att du fick svar på din fråga. Om du önskar mer vägledning i ditt ärende är du varmt välkommen att kontakta Familjens Jurist. Läs gärna mer om våra tjänster och hur man lättast kontaktar oss.

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.

Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
Magnus Ladulåsgatan 65
Stockholm
Stockholm
11827
Sweden