Ang andrahandsuthyrningsavgift bostadsrätt: Kan styrelsen ta ut en sådan avgift om det i stadgarna endast står: "En andrahandsuthyrning kan förenas med villkor"? I beslutet om tillståndet står ingenting om detta
Hej och tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga! Du undrar under vilka förutsättningar en bostadsrättsförening får ta ut en avgift för andrahandsuthyrning av en lägenhet. Jag redogör därför nedan för några av de tillämpliga bestämmelserna som är bra att känna till och avslutar med en sammanfattning utifrån din situation.
Vilka regler gäller när man hyr ut bostadsrätt?
I bostadsrättslagen finns regler om bostadsrätter och bostadsrättsföreningar. Regler om att hyra ut en bostadsrätt finns delvis i lagen om uthyrning av egen bostad, även kallad privatuthyrningslagen. Den är ganska kortfattat och reglerar framförallt hyran och hyrestiden och lagen kompletteras därför av hyreslagen i 12 kap. jordabalken. När det saknas bestämmelser i privatuthyrningslagen så gäller alltså hyreslagen.
Får föreningen ta ut en avgift för andrahandsuthyrning?
För att få hyra ut en bostadsrätt i andra hand krävs tillstånd från bostadsrättsföreningen (7 kap. 10 § bostadsrättslagen). Om föreningen, genom styrelsen, lämnar tillstånd till att hyra ut lägenheten i andra hand så får föreningen också ta ut en avgift för andrahandsuthyrningen, men bara om det anges i föreningens stadgar (7 kap. 14 § bostadsrättslagen).
Avgiften som föreningen får ta ut för andrahandsuthyrning är högst 10% av prisbasbeloppet per lägenhet och år. Prisbasbeloppet för 2020 är 47 300 kronor, vilket innebär att en bostadsrättsförening får ta ut maximalt 4730 kronor per år i andrahandsuthyrningsavgift.
Avslutande sammanfattning
För att en bostadsrättsförening ska få ta ut en avgift för andrahandsuthyrning så måste det anges i stadgarna. Du skriver att det i stadgarna står att en andrahandsuthyrning kan förenas med villkor, vilket generellt inte är tillräckligt för att en avgift ska få tas ut. Jag hoppas att du har fått svar på din fråga! Har du ytterligare funderingar är du varmt välkommen att kontakta Familjens Jurist eller återkomma till oss på Fråga Juristen med en ny fråga!
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.