Kontakta oss
0771-771 070
Kontakta oss
0771-771 070
Sidförslag
  Kontor
   Medarbetare
    Bostad & Fastighet

    Ersättning vid försening av inflytt vid nyproduktion

    Vi har köpt en nyproducerad bostadsrätt (parhus) och fått ett tillträdesdatum. Datumet var igår vid 17.00. Vi har under de senaste veckorna ställt frågan om datumet håller och då fått bedyrat att det inte ska vara något problem. Senast under besiktningen förra veckan. På tillträdesdagen kl 11.30 ringer de ansvariga och meddelar att de misstagit sig och vårt hus inte är inflyttningsbart förrän om en dryg vecka. Detta är alltså mindre än 5 timmar innan vi ska få nycklarna. Byggbolaget har blandat ihop husen är förklaringen. Vi har anlitat flyttfirma som precis packat ner lägenheten och är redo för att flytta in i nya bostaden. Vi lyckas stoppa själva flytten men allt är nerpackat i lägenheten och därmed obeboelig. Byggbolaget är förstås ångerfulla och fixar hotell för en vecka, men det löser ju inte mer än det akuta. Det skapar om intet en stor stress i en småbarnsfamilj. Vi har en fyraåring och ett spädbarn. Det jag undrar är vad vi kan kräva i form av ersättning och stöd från byggbolaget utifrån ett juridiskt perspektiv?

    Rådgivarens svar

    2020-08-15

    Hej och tack för att du vänder dig till oss med din fråga. Nedan kommer en generell redogörelse följt av en rekommendation i hur du kan gå vidare med ditt ärende. 

    Försening av inflyttning av bostadsrätt

    Om bostadsrättshavaren inte kan flytta in i bostaden i rätt tid och dröjsmålet inte beror på bostadsrättshavaren har denne rätt till skälig nedsättning av årsavgiften. Om förseningen är väsentlig får bostadsrättshavaren frånträda avtalet efter uppsägning. En sådan uppsägning kan dock inte göras om bostadsrättshavaren flyttar in i lägenheten. Detta följer av 7 kap 3 § bostadsrättslagen.

    Din situation

    Du beskriver att ni köpt en nyproducerad bostadsrätt, men att ni till följd av försening av färdigställandet inte fått tillgång till bostaden. Enligt 7 kap 3 § bostadsrättslagen har ni därmed rätt till nedsättning av årsavgiften för den tid ni inte kunnat bo i bostaden. Denna nedsättning av avgift ska dock krävas av bostadsrättsföreningen och inte av byggbolaget. Bostadsrättsföreningen får sedan regressa (i sin tur kräva) denna kostnad av byggbolaget.

    Jag hoppas att du fått svar på din fråga och att den uppkomna situationen löser sig. I annat fall är du välkommen att skriva en ny fråga.


     

    Fru Justicia
    Studentrådgivare Fru Justicia

    Fråga Juristen är en tjänst där du kan ställa juridiska frågor gratis. Frågorna besvaras av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen utförs efter bästa förmåga och Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder resultatet eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.

    Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
    Magnus Ladulåsgatan 65
    Stockholm
    Stockholm
    11827
    Sweden