Kontakta oss
0771-771 070
Kontakta oss
0771-771 070
Sidförslag
  Kontor
   Medarbetare
    Bostad & Fastighet

    Bostad som samboegendom

    Angående en bostadsrätt.
    Min hustru och jag köpte förra året en lägenhet till vår son. Orsaken var att han saknade anställning och kunde inte få lån. Sonen står som ägare på 10 %, krav från HSB att den som bor är ägare helt eller delvis. Han flyttade in i lägenheten i september förra året tillsammans med sin tjej. Nu verkar det som att förhållandet är på väg att ta slut.
    Vad gäller angående lägenheten, har hon ev. någon rätt till del eller vad gäller?

    Rådgivarens svar

    2018-11-28

    Hej! Stort tack för att du hör av dig till oss på Fråga Juristen med din fråga.

    Samboegendom
    När din son och hans flickvän flyttade ihop förra året blev de sambos i lagens mening. Sambos delar på bostad och bohag vid eventuell separation om detta är samboegendom. När det gäller bostad blir det avgörande för huruvida den utgör samboegendom om den har införskaffats för gemensam användning.

    En bostad bli samboegendom eftersom om den förvärvats för gemensam användning då två personer flyttar in i den tillsammans och bo där ihop. Det avgörande är om avsikten med förvärvet var att egendomen skulle användas gemensamt. (Detta förutsätter att de inte avtalat bort sambolagen eller i övrigt angett att bostaden enbart är hans genom ett samboavtal).

    Om det hade varit så att sonen redan hade redan bott i lägenheten i några års tid och sambon sedan flyttade in där skulle inte bostaden anses ha förvärvats för gemensam användning. Det är endast när förvärvet av bostaden har skett i nära anslutning till att samboskapet inletts som den kan anses ha förvärvats för gemensam användning. 

    ”Giftorättstrappa”
    När sambopar separerar framgår av sambolagen att samboegendomen ska delas lika. Dock är det likadant för sambos som för gifta att det inte är förrän efter cirka 5 år som parterna har rätt till fullständig likadelning.

    Sammanfattningsvis
    Eftersom det utifrån hur du ställt din fråga verkar som att de flyttade in i bostaden för gemensam användning utgör denna samboegendom. Dock äger endast er son 10% av bostaden och samboförhållandet har varat rätt kort och enligt min bedömning torde det inte vara något problem.

    Till framtiden kan det vara fördelaktigt att din son skrivet ett samboavtal om han eventuellt flyttar ihop med någon ny. I samboavtalet kan de exempelvis skriva att bostaden inte ingår som samboegendom och sedan signera samt datera. Om ni önskar vidare hjälp är ni varmt välkomna att ställa en ny fråga eller kontakta Familjens Jurist för exempelvis en kostnadsfri livsbesiktning där de kan hjälpa dig att klargöra saker som det frågan behandlade.

    Hoppas du känner att du har fått vägledning i din fråga.

    Vänliga hälsningar,
    Beatrice

    Fru Justicia
    Studentrådgivare Fru Justicia
    Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
    Magnus Ladulåsgatan 65
    Stockholm
    Stockholm
    11827
    Sweden