Angående en bostadsrätt.
Min hustru och jag köpte förra året en lägenhet till vår son. Orsaken var att han saknade anställning och kunde inte få lån. Sonen står som ägare på 10 %, krav från HSB att den som bor är ägare helt eller delvis. Han flyttade in i lägenheten i september förra året tillsammans med sin tjej. Nu verkar det som att förhållandet är på väg att ta slut.
Vad gäller angående lägenheten, har hon ev. någon rätt till del eller vad gäller?
Hej! Stort tack för att du hör av dig till oss på Fråga Juristen med din fråga.
Samboegendom
När din son och hans flickvän flyttade ihop förra året blev de sambos i lagens mening. Sambos delar på bostad och bohag vid eventuell separation om detta är samboegendom. När det gäller bostad blir det avgörande för huruvida den utgör samboegendom om den har införskaffats för gemensam användning.
En bostad bli samboegendom eftersom om den förvärvats för gemensam användning då två personer flyttar in i den tillsammans och bo där ihop. Det avgörande är om avsikten med förvärvet var att egendomen skulle användas gemensamt. (Detta förutsätter att de inte avtalat bort sambolagen eller i övrigt angett att bostaden enbart är hans genom ett samboavtal).
Om det hade varit så att sonen redan hade redan bott i lägenheten i några års tid och sambon sedan flyttade in där skulle inte bostaden anses ha förvärvats för gemensam användning. Det är endast när förvärvet av bostaden har skett i nära anslutning till att samboskapet inletts som den kan anses ha förvärvats för gemensam användning.
”Giftorättstrappa”
När sambopar separerar framgår av sambolagen att samboegendomen ska delas lika. Dock är det likadant för sambos som för gifta att det inte är förrän efter cirka 5 år som parterna har rätt till fullständig likadelning.
Sammanfattningsvis
Eftersom det utifrån hur du ställt din fråga verkar som att de flyttade in i bostaden för gemensam användning utgör denna samboegendom. Dock äger endast er son 10% av bostaden och samboförhållandet har varat rätt kort och enligt min bedömning torde det inte vara något problem.
Till framtiden kan det vara fördelaktigt att din son skrivet ett samboavtal om han eventuellt flyttar ihop med någon ny. I samboavtalet kan de exempelvis skriva att bostaden inte ingår som samboegendom och sedan signera samt datera. Om ni önskar vidare hjälp är ni varmt välkomna att ställa en ny fråga eller kontakta Familjens Jurist för exempelvis en kostnadsfri livsbesiktning där de kan hjälpa dig att klargöra saker som det frågan behandlade.
Hoppas du känner att du har fått vägledning i din fråga.
Vänliga hälsningar,
Beatrice
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.