Vi är tre syskon som ärvt en fastighet varav ett syskon ska köpa ut dom andra. Vad ska vi använda för dokument vid övertagandet (vad behöver det stå upptaget i det)?
Hej!
Stort tack för att ni har vänt er till oss på Fråga Juristen med er fråga.
Här nedan kommer en redogörelse för vad som gäller för avtal vid överåtelse av fastighet.
Allmänt om avtal vid köp av fastighet
Ett avtal vid köp av fastighet är ett s.k. formalavtal, vilket innebär att avtalet måste uppfylla vissa krav för att överhuvudtaget vara giltigt. Formkraven för köpeavtal för fastighet finns reglerade i 4 kap. jordabalken (JB). Kraven är följande:
Om säljaren är gift och fastigheten antingen är giftorättsgods eller enskild egendom på grund av äktenskapsförord samt makarnas gemensamma bostad krävs andra makens godkännande på avtalet. Detsamma gäller om säljaren är sambo och fastigheten är deras gemensamma bostad (7 kap. 5 § äktenskapsbalken och 23 § sambolagen).
Jag kan även nämna att ett krav för att kunna söka lagfart är att säljarens undertecknande har bevittnas av två personer (20 kap. 7 § 1 p JB). Själva köpeavtalet är giltigt även utan vittnen, men lagfarten förklaras som vilande.
Det är vanligt att man använder dubbla köpehandlingar vid fastighetsköp, vilket innebär att man har gjort förvärvets fullbordan beroende av att köpeskilling erläggs och köpebrev utfärdas. Det finns dock inget lagkrav på att använda dubbla köpehandlingar, utan det räcker med ett köpeavtal.
Sammanfattningsvis
För att fastighetsöverlåtelsen er emellan ska bli giltig behöver ni upprätta ett skriftligt avtal som uppfyller ovan nämnda krav. Dessutom, för att inte fördröja lagfartsprocessen, kan det vara en god idé att ha två vittnen närvarande vid avtalsskrivningen.
Hoppas att ni fick er fråga besvarad!
Vill ni ha ytterligare hjälp kan ni alltid boka tid med någon av våra jurister på https://juridiktillalla.se/vara-tjanster#bokatid.
Med vänlig hälsning,
Cebrina Carlsson
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.