Hoppa till innehållet
Bostad & Fastighet

Andrahandsuthyrning eller inneboende?

Hej, har reglerna för att ha en inackordering mjukats upp något under senaste åren i samband med att regler för andrahandsuthyrning har ändrats lite. Tänker på krav för eget boende i bostadsrättslägenhet.

Jag har en trerumslägenhet där jag hyr ut ett rum och tillgång till kök. Jag har ett rum privat och låst. Nu börjar styrelsen i bostadsrättsföreningen ifrågasätta att jag inte bor där. Jag bor där 5-10 ggr per år och anser att det ska räcka. Min fråga var om det kommit nya prejudikat sedan regler för andrahandsuthyrning mjukats upp något och hur man tolkar kravet på att bo i lägenheten själv. Finns det dessutom ngt som säger hur det ska kontrolleras hur ofta jag bor där?

Rådgivarens svar

2019-11-19

Inledning

Börja ditt svar med ”Stort tack för att du vänder dig till oss med din fråga! Nedan kommer en redogörelse för vad som gäller och hur ni kan gå vidare i er situation.”

Allmän redogörelse

Sätt gärna en lämplig rubrik t.ex. ”Vad gäller [den aktuella situationen] ?”. Ge en allmän redogörelse för de relevanta rättsreglerna på ett pedagogiskt sätt.

Tillämpning

Tillämpa relevanta reglerna på det aktuella fallet. Vad är rättsläget i den specifika situationen?

Sammanfattning och handlingsplan + rekommendation

Vid längre svar skriv gärna en sammanfattning. Ha alltid med en handlingsplan och rekommendation där du återkopplar till frågan och ger kunden hjälp med vad denne kan göra för att lösa sin situation/problem. Rekommendera en av våra betaltjänster om lämpligt.

Ex:
Behöver ni hjälp med detta är ni välkomna att boka tid hos en av våra familjejurister på ett kontor nära dig https://juridiktillalla.se/vara-tjanster eller
Behöver ni hjälp att upprätta [ange relevant dokument eller dokumentpaket] direkt online inklusive 30 min rådgivning [ange länk till relevant tjänst] eller
Behöver ni hjälp med att utreda er juridiska situation via ett telefonsamtal med en jurist, boka Livsbesiktning https://juridiktillalla.se/vara-tjanster

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.

Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
Magnus Ladulåsgatan 65
Stockholm
Stockholm
11827
Sweden