Kontakta oss
0771-771 070
Kontakta oss
0771-771 070
Sidförslag
  Kontor
   Medarbetare
    Bostad & Fastighet

    Uppsägning av hyresavtal före inflyttningsdatum

    Hej.
    Jag har tecknat ett hyresavtal på en nybyggd lägenhet som ska vara klar för inflyttning 1/9. Nu har jag upptäckt att denna lägenhet inte alls passar mina behov. På kontraktet står att uppsägningstiden är 3 månader. Nu undrar jag om detta gäller trots att jag inte flyttat in i lägenheten.

    Rådgivarens svar

    2020-08-23

    Hej och tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga! Nedan följer en redogörelse för vad som gäller i ditt fall. Jag antar i fallet att det inte är en bostadsrätt som ska hyras i andra hand utan en hyreslägenhet.

    Uppsägning av hyresavtal innan inflyttningsdatum

    Har man ett hyresavtal på obestämd tid för bostadslägenhet finns en uppsägningstid på 3 månader om inte längre uppsägningstid har avtalats (12 kap. 4 § 1 st. 1 p. jordabalken, JB). Skulle avtalet vara på bestämd tid har man som hyresgäst av en bostadslägenhet alltid möjlighet att säga upp avtalet i förväg med tre månaders uppsägningstid (12 kap. 5 § 1 st. JB). När man säger att uppsägningstiden är tre månader menar man att avtalet upphör att gälla vid det månadsskifte som inträffar närmast efter tre månader från uppsägningen. 

    Sammanfattning och råd

    Jag vet inte om du har ett hyresavtal på bestämd eller obestämd tid men det lär inte ändra utfallet oavsett. Även om du säger upp ett hyresavtal innan inflyttningsdatum gäller den uppsägningstid som står i avtalet. Det här lär innebära i ditt fall att du kommer att behöva betala för hyreslägenheten, trots att du inte vill flytta in i den, under uppsägningsperioden eftersom du måste betala hyra fr.o.m. inflyttningsdatum. Har du inte sagt upp hyresavtalet än är det bra att göra det så snart som möjligt.

    Har du frågor om hyresrättsjuridik kan du alltid vända dig till Familjens Jurist. Annars hoppas jag att du har fått svar på din fråga! Du kan alltid kontakta Fråga Juristen igen om du har fler frågor.

    Fru Justicia
    Studentrådgivare Fru Justicia
    Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
    Magnus Ladulåsgatan 65
    Stockholm
    Stockholm
    11827
    Sweden