Kontakta oss
0771-771 070
Kontakta oss
0771-771 070
Sidförslag
  Kontor
   Medarbetare
    Bostad & Fastighet

    När är man sambor?

    Hej, Jag och min pojkvän har flyttat ihop, dock anser vi inte oss själva som sambos. Våran civilstånd är fortfarande registrerad som ogift, och bara en av oss står på hyresavtal. Hur anses vårat relation i lagen om någon av oss vill ansöka om bidrag eller vid CSN avbetalning eller liknande statliga ansökningar?

    Rådgivarens svar

    2020-11-03

    Hej, och stort tack för att ni vänder er till oss på Fråga Juristen! Regler om samboskap finns i Sambolagen.

    När är man sambor?
    Definitionen på sambor är enligt 1 § Sambolagen två personer som befinner sig i ett parförhållande och som stadigvarande bor tillsammans med ett gemensamt hushåll. Definitionen är tillämplig även på andra rättsligt reglerade områden än sambolagens, där sambobegreppet förekommer.

    Med parförhållande avses att samborna ska bo tillsammans i ett förhållande som normalt inkluderar någon form av sexuellt samliv. Rumskompisar är därmed inte sambor. Uttrycket ”stadigvarande bor tillsammans” innebär att det inte kan vara en alltför kortvarig förbindelse. Huruvida paret stadigvarande bor tillsammans ska  avgöras utifrån en helhetsbedömning, men om paret har barn tillsammans eller om båda är folkbokförda på adressen så ska det utgöra en presumtion för att ett samboförhållande föreligger. Slutligen så avser gemensamt hushåll att samborna samarbetar med vardagliga sysslor och att de har gemensam ekonomi, eller i vart fall ett sådant ekonomiskt samarbete att man kan tala om hushållsgemenskap.

    Jag hoppas att du fått svar på din fråga. Om du tror att definitionen stämmer in på dig och din pojkvän så bör ni fundera på om ni vill skriva samboavtal. Detta för att undvika en oönskad uppdelning av er egendom ifall förhållandet skulle ta slut. I sådana fall kan ni vända er till Familjen Jurist, antingen genom att boka tid hos en jurist eller genom deras prisvärda onlinetjänst.  

    Fru Justicia
    Studentrådgivare Fru Justicia

    Fråga Juristen är en tjänst där du kan ställa juridiska frågor gratis. Frågorna besvaras av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen utförs efter bästa förmåga och svaren utgår från juridiken så som den såg ut då svaret publicerades, gällande rätt kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder resultatet eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.

    Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
    Magnus Ladulåsgatan 65
    Stockholm
    Stockholm
    11827
    Sweden